Număr uriaș de persoane infectate cu HIV în Rusia. Putin califică situația drept o amenințare pentru securitatea națională

  • 29 Noiembrie 2019 13:57
Număr uriaș de persoane infectate cu HIV în Rusia. Putin califică situația drept o amenințare pentru securitatea națională

Rusia are una din cele mai mari rate de infecție cu HIV din lume și se crede că aproximativ 1% din populația țării este infectată. Președintele rus Vladimir Putin consideră epidemia "o amenințare pentru securitatea națională", relatează dpa.

"Situația se înrăutățește", a declarat Vadim Pokrovski, șeful unui centru federal de cercetare și prevenție din Moscova, specializat în HIV și SIDA.

Președintele Vladimir Putin a descris HIV ca fiind o "amenințare pentru securitatea națională" într-un decret din acest an, în condițiile în care Rusia se confruntă cu o scădere generală a populației.

În spatele acestei probleme se află lipsa informației și opțiunile limitate de tratament.

Ministerul rus al Sănătății susține că există circa 900.000 de persoane infectate cu HIV în țară. Pokrovski crede că numărul real este de aproximativ 1,5 milioane.

În comparație, în Germania există circa 88.000 de persoane infectate cu HIV, aproximativ 0,1% din populație, potrivit Institutului Robert Koch pentru controlul bolilor.

Mai mult de jumătate din noile infecții din Rusia s-au transmis în urma contactului sexual dintre bărbați și femei, a declarat Pokrovski pentru dpa, înaintea Zilei Mondiale de Combatere a SIDA, marcată în fiecare an pe 1 decembrie.

Anul trecut s-au înregistrat 36.000 de decese în rândul persoanelor infectate cu HIV în Rusia - un număr record de la înregistrarea primilor pacienți în 1987, în epoca sovietică.

Pokrovski consideră că sumele alocate pentru tratamentul persoanelor infectate cu HIV în Rusia sunt mult prea mici, cu 29 de miliarde de ruble (450 de milioane de dolari) așteptate pentru anul viitor.

De trei ori mai puțin decât este necesar, întrucât în Rusia lipsesc medicamentele de ultima generație, echipamentele de diagnostic și personalul, a mai spus el.

Peste un milion de persoane din Rusia sunt HIV pozitive și "din păcate, numărul continuă să crească", a declarat Serghei Abdurakhmanov, directorul Centrului SIDA din Moscova.

"Aceasta nu mai este doar o problemă care îi afectează pe homosexuali, pe utilizatorii de droguri intravenoase și pe cei din industria sexului", a spus el. "HIV este o amenințare pentru toată societatea rusă", a afirmat Abdurakhmanov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău