Numai băieții au primit permisiunea să se întoarcă sâmbătă la școală în colegiile și liceele din Afganistan

  • 18 Septembrie 2021 11:31
Numai băieții au primit permisiunea să se întoarcă sâmbătă la școală în colegiile și liceele din Afganistan

Numai băieții au primit permisiunea să se întoarcă sâmbătă la școală în colegiile și liceele din Afganistan, o măsură deplânsă de UNICEF, care a îndemnat noul regim taliban "să nu lase fetele deoparte", relatează AFP, potrivit Agerpres.

La zece zile după redeschiderea universităților private din țară, Ministerul Educației a anunțat vineri că "toți profesorii bărbați și elevii" din ciclul secundar își vor începe activitatea, fără a spune nimic despre fete.

Această incertitudine riscă să îngrijoreze și mai mult o parte a populației afgane și comunitatea internațională, care se tem că vor vedea același scenariu ca în momentul primei veniri la putere a fundamentaliștilor, între 1996 și 2001.

Mișcarea islamistă a avut o politică în mod special brutală față de femei, care nu aveau voie să muncească, să studieze, să facă sport sau să iasă singure pe stradă.

După plecarea talibanilor înlăturați de o coaliție internațională condusă de SUA, femeile au putut să-și recupereze progresiv drepturile fundamentale și să aibă acces la meserii care le-au fost interzise, precum cele de judecător, parlamentar sau pilot.

"UNICEF își exprimă satisfacția pentru redeschiderea școlilor secundare în Afganistan, dar subliniază că fetele nu trebuie lăsate deoparte", a reacționat vineri directoarea executivă a agenției ONU, Henrietta Fore.

"Este esențial ca toate, inclusiv cele mai în vârstă, să-și poată relua educația fără întârziere, și ca profesoarele să poată și ele continua să predea", a insistat UNICEF într-un comunicat, reamintind "progresele considerabile din țară în cursul ultimelor două decenii".

Într-o perioadă de douăzeci de ani numărul de școli s-a triplat și numărul copiilor școlarizați a crescut de la un milion la 9,5 milioane, potrivit agenției ONU.

De la revenirea lor la putere, talibanii au încercat să liniștească comunitatea internațională, dând asigurări între altele că drepturile femeilor vor fi respectate.

Dar aceste afirmații au fost fragilizate în ultimele săptămâni de mai multe decizii luate de noul executiv afgan.

Femeile își păstrează, de pildă, dreptul de a merge să studieze la universitate, dar ele trebuie să poarte abaya și hijab, iar cursurile se desfășoară, în măsura posibilităților, separat față de bărbați.

De asemenea, nicio femeie nu face parte din viitorul executiv afgan prezentat la începutul lui septembrie.

În ceea ce privește Ministerul pentru promovarea virtuții și prevenirea viciului, temut pentru fundamentalismul său în primul episod de guvernare talibană, acesta pare să ocupe acum sediul Ministerului pentru afacerile femeilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău