Nuclear: Iranul nu va acepta niciun fel de modificări ale acordului din 2015, spune președintele Rouhani

  • 03 Februarie 2021 16:40
Nuclear: Iranul nu va acepta niciun fel de modificări ale acordului din 2015, spune președintele Rouhani

Iranul nu va accepta niciun fel de modificare a acordului nuclear semnat în 2015 la Viena, a afirmat miercuri președintele Hassan Rouhani, transmite dpa, preluat de Agerpres.

'Nici măcar un singur paragraf din acordul nuclear nu se va schimba și nici nu vor fi noi negociatori. Declarațiile pe acest subiect sunt irelevante și inutile', a spus Rouhani la televiziunea de stat.

Comentariile sale vin ca răspuns la apeluri ale SUA și semnatarelor europene în vederea de negocieri viitoare care să se refere și la politica Iranului în Orientul Mijlociu și la programul său balistic.

Președintele francez Emanuel Macron a îndemnat ca la negocieri să se alăture și Arabia Saudită, un inamic înverșunat al Iranului.

Iranul a început din 2019 să încalce progresiv prevederile acordului după ce fostul președinte american Donald Trump a retras SUA din înțelegere și a reimpus sancțiuni Republicii Islamice pentru a forța Teheranul să accepte o renegociere și condiții mai stricte.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat săptămâna aceasta statele membre că Iranul a început îmbogățirea uraniului cu un al doilea set de centrifuge avansate, interzise prin acordul nuclear.

În plus, Iranul a început instalarea de centrifuge și mai puternice, a indicat agenția de la Viena.

'Vor urma și mai multe în curând', a scris ambasadorul Iranului la AIEA, Kazem Gharibabadi, pe Twitter.

Noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat că va lucra împreună cu parteneri internaționali pentru un acord nuclear mai puternic cu Iranul.

Totuși, oportunitățile pentru aceasta sunt limitate, în condițiile în care Republica Islamică se pregătește să aleagă un nou președinte în iunie. Hassan Rouhani, președintele în funcție, nu mai poate candida după două mandate.

Orice relaxare a sancțiunilor americane ar putea întări forțele politice moderate la viitorul scrutin.

Teheranul a semnalat că, dacă Statele Unite vor reveni în acordul nuclear și îl vor pune în aplicare, l-ar putea respecta la rândul său.

Conform estimărilor Israelului, Iranul ar putea produce suficient uraniu îmbogățit pentru fabricarea unei bombe nucleare în termen de șase luni.

Acordul din 2015 a impus limitări stricte instalațiilor iraniene de îmbogățire a uraniului care produc combustibil pentru reactoare nucleare, spre a preveni utilizarea lor pentru producerea de material cu concentrație mult mai mare pentru focoase nucleare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău