Nu putem da vina pe nereguli, nici pe voturile cumpărate (Revista presei)

  • 23 Noiembrie 2016 09:26
Nu putem da vina pe nereguli, nici pe voturile cumpărate (Revista presei)

Revista presei din 23 noiembrie 2016

Ziarul de Gradă scrie că 134 de cetățeni ai R. Moldova aflați peste hotare au atacat în instanță deciziile Consiliului Electoral al Circumscripției municipale Chișinău nr. 1, din 16 și 17 noiembrie curent. Astăzi, avocații Eduard Digore și Veronica Mihailov-Moraru, mandatați pentru a repre-zenta interesele diasporei din Italia, Maria Britanie, Franța și Irlanda, au depus cererile la Judecătoria sect. Centru.
Avocații susțin că cea mai importantă solicitare a moldovenilor din diasporă este ca justiția să contatate în acțiunile organelor electorale încălcarea dreptului constituțional la vot. Deși numărul moldovenilor care au depus contestații pentru că nu le-a fost asigurat dreptul la vot este de 3961, doar 143 au reușit să semneze listele pentru mandatarea avocaților. Majoritatea cetățenilor nu au avut posibilitatea, la fel ca în ziua de 13 noiembrie, să parcurgă sute și mii de kilometri pentru a semna.

Jurnal de Chișinău încearcă să afle unde au dispărut voturile pentru Maia Sandu de la Joltai, satul care l-ar fi votat 100% pe Dodon. Satul Joltai din UTA Gagauz Yeri este localitatea în care 100% din alegători și-au dat voturile la alegerile prezidențiale pentru candidatul prorus, Igor Dodon. Dacă în primul tur s-au găsit câțiva oameni care au votat-o pe Maia Sandu, Iurie Leancă și chiar pe Mihai Ghimpu, în cel de-al doilea tur, voturile acestora ar fi mers la Dodon. Primarul localității, Ilia Coșulinschi, este de părere că oamenii ar fi votat în unanimitate pentru Dodon din cauza că ar fi simțit că le este mai aproape programul acestui candidat decât cel al Maiei Sandu. Și aceasta chiar dacă Igor Dodon nu a vizitat satul Joltai, nu s-a întâlnit cu alegătorii de aici, nu le-a promis nimic. Mai mult, nimeni din Joltai nu este membru al Partidului Socialiștilor, subliniază publicația.

Timpul scrie că nu putem da vina pe nereguli, nici pe numărul masiv de voturi cumpărate din Transnistria. Pentru că dacă noi eram hotărâți și am fi votat masiv, nu doar cu jumătate din cetățenii cu drept de vot, n-ar fi putut ei fura, cât am fi putut noi vota. Nimic nu ar fi fost mai potrivit acum pentru noi decât un președinte proeuropean care să lupte cu un guvern corupt ce se declară doar în acte european și care e responsabil de furtul secolului.

Timpul menționează că Moldova a ales încă o dată oamenii cu bani nejustificați. Moldova a vrut încă o dată să fie condusă de cei care s-au îmbogățit pe spatele ei. Și mai ales: Moldova a vrut încă o dată la sânul mamei Rusia.

Populația din R. Moldova este manipulată cu privire la UE prin propaganda transmisă de canalele rusești, titrează Timpul. Experții prezenți la dezbaterea conferinței "Strategia de Comunicare a UE în statele Parteneriatului Estic", au estimat faptul că în Republica Moldova consumul de mass-media ruse este mai mare decât în alte state membre ale Parteneriatului Estic. Potrivit unor statistici, în Republica Moldova se consumă mai multă informație din canalele de mass-media rusești, spre deosebire de statul vecin, Ucraina, unde unele televiziuni rusești sunt interzise sau nu sunt foarte active.

Ziarul Național remarcă faptul că doar doi oameni de afaceri originari din Republica Moldova se mai regăsesc în clasamentul din acest an al celor mai bogați 300 români, realizat de revista „Capital”. Anul trecut erau trei, iar doi ani în urmă - patru, scrie mold-street.com.
Cel mai bogat moldovean din România, potrivit „Top 300 Cei mai Bogați Români”, ediția 2016, este Constantin Iavorski care ocupă poziția 150 în clasament. „Capital” estimează averea acestuia la 36-38 de milioane de euro, cu 3-4 milioane de euro mai mult față de clasamentul din anul 2015. Constantin Iavorski (care în anii 1990-1991 a fost ministru în Guvernul condus de Mircea Druc) și soția sa Larisa deține pachetul majoritar al Unicom Holding, un grup de companii specializate în transportul și comercializarea de carburanți și alte mărfuri. Cu o avere estimată la 35-37 de milioane de euro, fostul premier Ion Sturza ocupă locul 153 în acest clasament. Anul trecut, Sturza ocupa locul 133 cu o avere estimată la 38-40 de milioane de euro.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău