Nu propagandă, ci informare corectă

  • 27 Noiembrie 2014 14:22
Nu propagandă, ci informare corectă

Cum scriem despre Uniunea Europeană și cum le explicăm cetățenilor ce înseamnă valorile europene și la ce servesc ele?

Sunt întrebări la care au încercat să răspundă jurnaliștii invitați la un club de presă, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Vorbitorii au menționat printre priorități păstrarea echidistanței, dar și relatarea despre exemplele pozitive pe care le putem prelua din spațiul european. 

Jurnaliștii trebuie să rămână nepărtinitori atunci când scriu subiecte ce țin de Uniunea Europeană, chiar dacă susțin apropierea Republicii Moldova spațiul comunitar, este de părere Ion Mazur, de la Asociația Presei Independente.

”Jurnalistul trebuie să fie echidistant în orice situație, dar atunci când este pus în situația să aleagă între interesul național, el trebuie să zică ”Da” integrării europene. Dar atunci când deja a declarat acest lucru, el trebuie să analizeze foarte atent toate problemele și să prezinte și părțile bune, și părțile slabe. Să nu facem propagandă, dar să facem informare corectă”, a declarat Ion Mazur.

Asociația Presei Independente editează o publicație, ”Obiectiv European”, care este difuzat ca supliment la 4 ziare naționale și 12 ziare locale. Redactorul șef al suplimentului, Sorina Ștefârță, menționează că subiectele de interes pentru public par să fie, în special, istoriile de succes.

”De exemplu, în numărul acesta prezentăm un proiect de iluminare, ceea ce pentru satele noastre este vital. O poveste despre un om care reușește deja să-și exporte merele undeva în Europa. Noi încercăm permanent să mergem pe mesajul pozitiv”, a declarat Sorina Ștefârță.

În opinia jurnalistei Ludmila Barbă, realizatoarea emisiunii ”Vector European” de la postul public de televiziune, Moldova 1, abordarea presei trebuie să se schimbe în ceea ce privește relatările despre relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

”Noi putem în continuare să scriem despre ce a spus un oficial european sau altul, dar probabil ne vom mișca cu pași foarte înceți, după mine. Cred că ideea principală în acest proces de integrare europeană trebuie să fie modernizarea și democratizarea țării. Deci, orice subiect pe care l-am aborda, să-l trecem prin prisma acestor două lucruri”, a menționat Ludmila Barbă.

Potrivit ”Freedom House”, în Republica Moldova presa este parțial liberă. Țara noastră se situează anul acesta pe locul 112 după indicele libertății presei, fiind lideră la acest capitol, alături de Georgia, în spațiul ex-sovietic. Totodată, societatea civilă, dar și Consiliul Coordonator al Audiovizualului a constatat, în contextul reflectării campaniei electorale, că mass-media din Republica Moldova este, în general, părtinitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău