Nu este corect ca noi să ne amintim de tineri doar la alegeri, opinie
-
25 Octombrie 2023 14:53
Asigurarea transparenței și integrității alegerilor locale trebuie să fie un efort comun al societății și autorităților abilitate să organizeze și să monitorizeze procesul electoral. Sunt opinii exprimate de participanții dezbaterii publice organizată de Agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.
Coordonatoarea programului Asociația Promo-LEX, Mariana Novac a subliniat importanța unui proces de informare a populației și îmbunătățirea legislației ca să ajungem la alegeri libere și corecte:
„Această misiune de observare este a 25-a pentru asociația PromoLEX. Pe parcursul anilor din 2009 până în prezent am tot adunat cu ajutorul colegilor, observatorii din teritoriu, am analizat constatările și necesitățile acestui proces electoral, ca acum să-l facem cât mai transparent, deschis și corect. Acum, provocarea cea mai mare este să reușești să vezi toată informația din acest scrutin, în special pentru că alegerile locale generale sunt cele mai complicate, având atât de mulți concurenți electorali pentru funcția de primar, dar și consilieri locali sau raionali. Modificările codului electoral ar fi bine să fie cu mult mai înainte de începutul ciclului electoral, ca să se reușească să fie cunoscute anumite modificări. Să se fi făcut cu un an înainte, probabil reușeam fiecare dintre noi să înțelegem mult mai bine cu ce se mănâncă alegerile.”, a declarat Mariana Novac.
Expertul juridic în cadrul Congresul Autorităților Locale din Moldova, Viorel Rusu, a vorbit despre atragerea tinerilor la vot, aceștia participând într-un număr foarte mic la alegeri. El a mai subliniat că procesul electoral trebuie să fie unul transparent din toate punctele de vedere:
„Trebuie să asigure transparență cei care organizează alegerile, cei care acordă suportul necesar pentru organizare, dar și mass-media. (...)Nu este corect ca noi să ne amintim de tineri doar la alegeri. Noi permanent trebuie să conlucrăm cu toate categoriile: cu tineri și cu persoanele în etate și în esență să nu căutăm acea panacee care ne va rezolva problemele. Rezolvarea tuturor problemelor este coeziunea dintre generații și ajutorul reciproc. Numai așa putem să atingem rezultat, dar pentru asta e nevoie de o abordare consecventă și sistemică, nu să ne amintim doar în ajunul alegerilor și să modificăm vârsta și să considerăm că se va rezolva totul”, a spus Viorel Rusu.
Pe lângă transparență, un alt aspect important în alegeri sunt banii și aspectul geopolitic, atrage atenția comentatorul politic, Nicolae Negru:
„Eu cred că la noi problema nu e neapărat doar în transparență, dar și în integritate. De asemenea, banul este un factor foarte important și vorbind despre transparență și integritate, noi trebuie să urmărim sursa banilor și cum ajung aceștia la alegători, iată unde este nodul pe care trebuie să îl tăiem ca să rezolvăm problema. Totodată, pentru mine este foarte important aspectul geopolitic. Eu consider că până la urmă, dezvoltarea orașelor și satelor noastre, dezvoltarea în general a Rep. Moldova depinde de o orientare geopolitică”, a spus Nicolae Negru.
La alegerile locale generale din 5 noiembrie vor fi aleși primarii și consilierii din toate localitățile din R. Moldova, consiliile raionale, primăriile și consiliile municipale.