Noul șef al FMI promite "să repare acoperișul înainte să lovească furtuna" (WSJ)

  • 03 Octombrie 2019 18:00
Noul șef al FMI promite

Guvernele trebuie să facă investiții publice sau schimbări structurale pentru a stimula creșterea, înainte de o deteriorare suplimentară a condițiilor economice, a afirmat Kristalina Georgieva, noul director general al Fondului Monetar Internațional (FMI), într-un interviu acordat publicației Wall Street Journal, preluat de Agerpres.

Disputele comerciale, volatilitatea fluxului de capital și Brexitul sunt doar câteva din norii care amenință creșterea economiei mondiale, a explicat Kristalina Georgieva.

Referindu-se la predecesoarea sa, actualul șef al FMI a afirmat: "Christine Lagarde ar spune că atunci când soarele strălucește este timpul să repari acoperișul. Eu vin când sunt nori și picături de ploaie ocazionale și mesajul meu este că nu mai există posibilitatea de a întârzia repararea acoperișului".

Kristalina Georgieva este primul lider al FMI care a trăit în perioada în care țara sa, Bulgaria, era sub unul din cele mai stricte programe de ajustare economică.

În anii '90, Bulgaria a trecut printr-o tranziție dificilă de la socialism la economia de piață, confruntându-se cu sporirea datoriei și a șomajului, colapsul sistemului financiar și inflația ridicată.

"Experiența pe care am avut-o văzând oameni care nu-și puteau cumpăra suficiente alimente și extinderea sărăciei provocată de politicile greșite mi-au întărit angajamentele pentru rigoare economică", a subliniat actualul șef al FMI.

În schimbul împrumuturilor esențiale de la FMI, Bulgaria a adopta reforme dificile, inclusiv reducerea sectorului public, privatizarea companii de stat și renunțarea la subvenții.

Kristalina Georgieva a explicat că această experiență a determinat-o să-și facă o cariere în instituțiile internaționale, cum ar fi Banca Mondială și Comisia Europeană, deoarece crede cu tărie că poate îmbunătăți viețile oamenilor obișnuiți. Acum ea este determinată să demonstreze asta la FMI.

"Într-un moment în care există mai mult scepticism privind munca noastră, cel mai bun mod pentru organizațiile multilaterale să demonstreze că funcționează multilateralismul este să obținem rezultate", a afirmat Georgieva în primul ei interviu acordat după ce și-a început activitatea la FMI.

Economistul a analizat actualele programe de împrumut ale FMI pentru a stabili dacă au nevoie de ajustări deoarece expansiunea economică încetinește.

"Noi recunoaștem că avansul economiei mondiale continuă să dezamăgească. Impredictibilitatea disputelor comerciale, volatilitatea fluxului de capital, Brexitul și dezastrele naturale sunt capabile să provoace masive întreruperi ale economiei", a declarat oficialul FMI. Ea a făcut referire la recentele atacuri asupra facilităților petroliere ale Arabiei Saudite, care au dus la creșterea prețurilor țițeiului, ca un exemplu al volatilității periculoase care amenință lumea.

Georgieva a avertizat țările să acționeze acum și să facă investiții publice sau schimbări structurale pentru a stimula creșterea, înainte de o deteriorare suplimentară a condițiilor economice.

Printre prioritățile FMI prezentate de Georgieva se află o concentrare mai extinsă pe problemele legate de inegalitate, corupție, climă, și efectele schimbărilor tehnologice rapide.

Descendentă a revoluționarilor bulgari care și-au câștigat independența de sub jugul otoman, în prima sa slujbă Georgieva a vândut legume la piață, într-o perioadă de dificultăți economice pentru Bulgaria. A reușit să-și facă cont bancar abia în jurul vârstei de 30 de ani, când s-a mutat în Marea Britanie pentru a studia la celebra London School of Economics (LSE).

Astăzi, ea merge la serviciu cu un automobil electric roșu Tesla, ascultând la maxim muzică rock înainte de întâlnirile importante, își gestionează activitățile din social media. Ea a postat clipuri video în care era îmbrăcată în tricou și pantaloni de trening, conducând un flash mob de Ziua Internațională a Femeii, și a organizat cursuri de yoga cu angajații.

Foștii ei colegi spun că stilul ei de conducere inspiră loialitate, dar poate fi de asemenea dură și directă.

În schimb detractorii spun că Kristalina Georgieva, care nu a ocupat o poziție în urma unor alegeri, nu are gravitate politică. Dar Robert Zoellick, fost președinte la Banca Mondială, a declarat că ea aduce FMI experiența unui tehnocrat de succes, care este în largul său în vârful eșaloanelor politicii globale.

În cele mai recente funcții pe care le-a ocupat, director general la Banca Mondială și vicepreședinte la Comisia Europeană, Georgieva a operat pe plan global, zburând de la o țară săracă, Yemen, la întâlnirile de lux Forumul Economic de la Davos, Elveția. Ea are legături cu premieri, miniștri și guvernatori ai băncilor centrale, construind relații care în cele din urmă au propulsat-o în actuala poziție.

"Kristalina are competențele, experiența, rețeaua globală, inteligența și amprenta personală pentru a deveni un lider de succes al FMI, într-un moment dificil și important", a declarat Robert Zoellick.

În perioada în care a fost director general la Banca Mondială, Georgieva a obținut o majorare de capital de 13 miliarde de dolari - aproape dublând activele organizației - în urma unor negocieri delicate cu celei 189 de state acționare, pe fondul scepticismului inițial al administrației Trump și a Congresului SUA.

În timpul perioadei în care a fost vicepreședinte la Comisia Europeană (2014 - 2016), a supervizat peste 33.000 de angajați și un buget de 175 de miliarde de dolari, într-o perioadă în care Europa era afectată de diverse crize, cum ar fi turbulențele din zona euro, emigrația și efectele negative ale votului privind planurile Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană.

Kristalina Georgieva a introdus o inițiativă prin care 40% din pozițiile de conducere la nivelul UE să fie ocupate de femei, iar la Banca Mondială a realizat o egalitate de gen la nivelul conducerii superioare.

Ea a lucrat întotdeauna mai mult și mai greu decât oricare din angajații săi, susține Elisabeth Werner, care a condus echipa sa la Comisia Europeană. Werner crede că fosta ei șefă este condusă de convingerea sinceră că organizațiile internaționale pot îmbunătăți vieților oamenilor obișnuiți, în special în țările în curs de dezvoltare.

"Nu promite prea mult, dar întotdeauna oferă mai mult decât ai promis - aceasta este mantra ei", a afirmat Werner. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău