Noul președinte al Bulgariei a depus jurământul de învestitură în Parlament

  • 19 Ianuarie 2017 12:50
Noul președinte al Bulgariei a depus jurământul de învestitură în Parlament

Noul președinte al Bulgariei, Rumen Radev, a depus jurământul de învestitură în funcția de șef al statului, în ședința solemnă a Adunării Naționale de la Sofia. Jurământul de învestitură a fost depus și de vicepreședintele Bulgariei, Iliana Iotova.

După desfășurarea ceremoniei, noul șef al statului bulgar a declarat: "Mulțumesc pentru încrederea acordată, de a fi președintele unui stat cu o istorie de 13 secole. Un stat se construiește prin mai multe contribuții și de aceea doresc să mulțumesc pentru tot ceea ce au făcut predecesorii mei - Jeliu Jelev, Petăr Stoianov, Gheorghi Părvanov și Rosen Plevneliev. Fiecare generație are încercările sale, tranziția s-a dovedit a fi încercarea noastră, ea a adus schimbări sociale, o nouă Constituție, reformele economice au condus la transformarea unei economii planificate în economie de piață, Bulgaria a atins obiective strategice importante - aderarea la UE și NATO".

Noul președinte bulgar a vorbit și despre obiectivele politicii externe. "Politica externă a Bulgariei ar trebui formată în țară și susținută în afară și nu invers, să fie deschisă către lume și să câștige prieteni și parteneri, nu dușmani. Sunt convins că o Europă unită ar trebui păstrată cu orice preț", a subliniat noul șef al statului bulgar.

Rumen Radev a precizat că președinția UE care va fi preluată de țara sa anul viitor reprezintă o provocare, dar și o șansă imensă care necesită responsabilitate și eforturi comune la toate nivelurile. Noul președinte bulgar a vorbit și despre problema crizei migranților, pentru care este necesară o acțiune comună și multă determinare, măsuri de consolidare a frontierei și limitarea numărului de migranți ilegali. "Există în mod clar o criză între, pe de o parte, UE și NATO, și Rusia - pe de altă parte.

Sunt convins, însă, că acutizarea confruntării nu este calea de a soluționa problema. În acest context, pre?edintele trebuie să contribuie la soluționarea crizei prin mecanismele existente ale Uniunii. Noua situație politică din lume oferă posibilitatea rezolvării problemei prin dialog", a mai spus Rumen Radev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău