Noul coronavirus nu va dispărea curând, dar omenirea este ''mai bine pregătită'', susține directorul BioNTech

  • 17 Februarie 15:34
Noul coronavirus nu va dispărea curând, dar omenirea este ''mai bine pregătită'', susține directorul BioNTech

Omenirea este acum ''din ce în ce mai bine pregătită'' să înfrunte noile variante ale SARS-CoV-2, virus alături de care va trebui să trăiască încă mulți ani de acum încolo, a afirmat joi Ugur Sahin, directorul BioNTech, companie farmaceutică aflată la originea primului vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager, informează AFP, potrivit Agerpres.

''Vor veni alte variante'', a afirmat Sahin într-o discuție cu AFP întrucât ''virusul va continua să sufere mutații, iar alte variante circulă deja în lume''.

Dar ''învățăm tot mai mult și suntem din ce în ce mai bine pregătiți'', a adăugat cercetătorul, potrivit căruia ''trebuie să acceptăm faptul că va trebui să trăim în următorii zece ani alături de virus''.

Laboratorul german pe care Sahin îl conduce a dezvoltat, în colaborare cu gigantul american Pfizer, unul dintre cele două vaccinuri ARN mesager disponibile în prezent pe piață. BioNTech pregătește o nouă versiune adaptată la varianta Omicron.

După primele valuri ale pandemiei, variantele Delta și apoi Omicron s-au aflat la originea unor noi focare epidemice declanșate în numeroase țări.

''Ajungem într-o fază în care societatea înțelege tot mai bine cum să facă față virusului'', a mai susținut cofondatorul BioNTech.

Datele unui studiu clinic în curs referitor la vaccinul adaptat pentru varianta Omicron vor fi disponibile ''efectiv'' în martie, a mai precizat acesta.

El a declarat pentru publicația Bild că serul ar putea fi livrat în aprilie sau mai dacă este necesar, în contextul în care multe țări preconizează relaxarea sau au renunțat deja la restricțiile împotriva pandemiei.

Germania și-a luat angajamentul ca până pe 20 martie să suprime ''o mare parte'' din restricțiile în vigoare în prezent.

Multe țări europene precum Marea Britanie și Franța au renunțat la numite restricții legate de COVID-19, deși contextul sanitar este în continuare tensionat. Țările de Jos au anunțat marți, iar Austria și Elveția miercuri calendarul de revenire progresivă la normalitate.

Norvegia și Danemarca sunt în faze mai avansate și au renunțat deja în ultimele săptămâni la cea mai mare parte dintre restricții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
26
Sun
26
Mon
27
Tue
27
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău