Noul coronavirus era prezent în apele uzate din Milano și Torino încă din decembrie, cu două luni înainte de apariția primului bolnav

  • 19 Iunie 2020 13:40
Noul coronavirus era prezent în apele uzate din Milano și Torino încă din decembrie, cu două luni înainte de apariția primului bolnav

Noul coronavirus era prezent în apele reziduale de la Milano și Torino, în nordul Italiei, din decembrie 2019, cu două luni înainte de primul bolnav înregistrat oficial în această țară, relevă un studiu al Institutului Superior de Sănătate (ISS) italian, citat de Agerpres și digi24.

"Studiul a examinat 40 de eșantioane de ape uzate colectate între octombrie 2019 și februarie 2020. Rezultatele, confirmate de două laboratoare diferite cu două metode diferite, au confirmat prezența ARN (acid ribonucleic, element esențial al virusului - n.r.) de la SARS-CoV-2 în eșantioane prelevate la Milano și Torino la 18 decembrie 2019", explică un comunicat transmis vineri către AFP de ISS, institut public de referință.

Urme identice au fost găsite de asemenea în apele uzate din Bologna (centru-nord) la 29 ianuarie 2020, când primul caz oficial de coronavirus contractat în Italia a fost semnalat la 20 februarie, în micul oraș Codogno, nu departe de Milano.

ISS precizează de asemenea că eșantioanele din octombrie și noiembrie 2019 nu au revelat nicio urmă de coronavirus în apele reziduale. 

"Această cercetare poate ajuta la a înțelege începutul circulației virusului în Italia și furnizează informații coerente în raport" cu analize desfășurate în Franța pe eșantioane de pacienți spitalizați care au identificat prezența SARS-CoV-2 (...) datând din decembrie 2019", precizează comunicatul ISS.

Institutul citează de asemenea un studiu din Spania care a identificat ARN de la acest virus în apele uzate din Barcelona colectate spre mijlocul lunii ianuarie, "cu circa 40 de zile înainte notificarea primului caz intern" din această țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău