Noul coronavirus a suferit cel puțin o mutație. Cercetătorii au descoperit două tulpini, iar infecția cu ambele forme este extrem de posibilă

  • 05 Martie 2020 14:36
Noul coronavirus a suferit cel puțin o mutație. Cercetătorii au descoperit două tulpini, iar infecția cu ambele forme este extrem de posibilă

Tipul mai agresiv de virus a fost predominant în stadiile incipiente ale epidemiei din orașul chinez Wuhan. Totuși, frecvența cu care este întâlnit acest tip de virus a scăzut începând cu luna ianuarie, spun cercetătorii. Cercetătorii chinezi au avertizat că datele studiului sunt încă „foarte limitate”.

Potrivit Mediafax, marți, experții de la Universitatea Peking și Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că o formă mai agresivă a noului coronavirus ar fi fost întâlnit în cel puțin 70% dintre mostrele analizate, în timp ce 30% au fost generate de un tip de coronavirus mai puțin grav.

Cele două forme ale virusului au primit și nume, respectiv „S-type” pentru tipul mai puțin agresiv, în timp ce forma mai gravă a fost numită „L-type”. Analizele unui bărbat din SUA, al cărui test pentru coronavirus a ieșit pozitiv pe 21 ianuarie, au mai arătat că este posibilă infectarea cu ambele tipuri de virus.

Cercetătorii susțin că rezultate indică faptul că numărul crescut de cazuri de COVID-19 ar fi fost, cel mai probabil, provocat de „mutații și de selecția naturală”, scrie CNBC.

Cu toate acestea, experții au avertizat că studiul este încă „foarte limitat”, subliniind că va fi nevoie de cercetări ulterioare pentru a putea înțelege mai bine evoluția și epidemiologia infecției COVID-19.

Studiul a fost publicat la scurt timp după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat că virusul a infectat peste 93.000 de oameni pe plan mondial, fiind vorba despre cel puțin 3.100 de morți.
Tot ce știm până acum despre 2019-nCoV

Medicii spun că virusul, care a fost detectat pentru prima oară într-o piață de fructe de mare din orașul chinez Wuhan, se transmite de la om la om, cel mai mult în cazul persoanelor aflate în apropiere unele de altele. Totodată, virusul 2019-nCov se răspândește prin picăturile respiratorii care sunt create atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, aceste picături putând fi inspirate de oamenii din jur, potrivit CDC.
Poate fi transmis virusul și de oamenii care nu prezintă simptome?

Experții medicali susțin că suntem cei mai contagioși atunci când prezentăm cele mai multe simptome, dar o rată a răspândirii este posibilă și înainte să avem simptome clare. Există informații că acest lucru se întâmplă și în cazul noului coronavirus, dar aceasta nu este calea principală prin care se transmite patogenul.
Poate fi contractat virusul de pe o suprafață contamintă?

Este posibil ca o persoană să fie infectată cu COVID-19 după ce atinge o suprafață sau un obiect contaminat cu virusul 2019-nCov, iar apoi își atinge gura, nasul sau chiar și ochii. Totuși, medicii susțin că aceasta nu este principala cale prin care se răspândește noul tip de coronavirus.

Pentru că nu au detectat exact cât timp poate supraviețui COVID-19, specialiștii iau ca reper celelalte tipuri de coronavirus umani, precum SARS sau MERS, care rezistă pe suprafețe neanimate - inclusiv metalul, sticla sau plasticul - până la nouă zile.
Cât de periculoase sunt mutațiile?

Un expert medical a avertizat recent că mutațiile în ADN-ul patogenului ar putea transforma virusul în „ceva mult mai grav”.

Totuși, deși este adevărat că mutațiile generate de virusuri sau infecții sunt periculoase pentru organism, există și mutații genetice care au consecințe pozitive. Aceasta este explicația pentru care există categorii de oameni ce par a fi rezistenți la anumite boli sau au imunitate la diverși agenți patogeni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău