Noul Cod al Audiovizualului, completat cu amendamente privind propaganda și selectarea membrilor CCA

  • 25 Iulie 2018 13:50
Noul Cod al Audiovizualului, completat cu amendamente privind propaganda și selectarea membrilor CCA

Noul Cod al Audiovizualului ar putea conține și prevederi din actuala legislație ce țin de asigurarea securității informaționale. Comisia parlamentară de profil a aprobat proiectul Codului serviciilor media audiovizuale pentru a doua lectură. Documentul are mai multe amendamente față de textul votat de Parlament în prima lectură. 

Prevederea din actualul Cod al audiovizualului care în esență interzice retransmiterea emisiunilor cu conținut informativ,  analitic, militar produse în state precum Federația Rusă nu se regăsea în proiectul noului Cod și autorii au propus includerea acesteia, într-un articol nou, exact cum este prevăzut în legislația actuală. 

De asemenea, autorii propun și modificarea modului de selectare a membrilor Consiliului Audiovizualului, astfel încât și Guvernul să poată propune un membru. Intenția a fost criticată de deputata PLDM, Maria Ciobanu.

Chiar dacă pentru lectura a doua se propune reducerea numărului de licențe pe care le poate deține o persoană fizică în domeniul audiovizualului de la 4 la 2, deputatul PL Lilian Carp a exprimat dubii că prevederile legale vor funcționa.

Și Guvernul a propus un amendament prin care cere excluderea prevederilor ca instituția publică Teleradio-Moldova să primească anual 0,9% din bugetul de stat. Urmează ca asupra acestui amendament să se pronunțe Parlamentul. Dacă noul Cod, expertizat și de un șir de organizații internaționale, va fi adoptat și în a doua lectură, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019 .

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău