Noul Cod al Audiovizualului, aprobat de Parlament. Ce prevede acesta

  • 26 Iulie 2018 13:28
Noul Cod al Audiovizualului, aprobat de Parlament. Ce prevede acesta

Proiectul unui nou cod care să reglementeze serviciile media audiovizuale a fost aprobat astăzi de Parlament în a doua lectură. Documentul prevede o  nouă procedură de numire a membrilor Consiliului Audiovizualului, dar și a Consiliului de Observatori ai Teleradio-Moldova, noi prevederi privind transparența proprietății în acest sector și stabilirea unor cote pentru determinarea poziției dominante pe piață sunt printre principalele reglementări ale proiectului Codului serviciilor media audiovizuale.

O persoană fizică poate fi proprietar-beneficiar la cel mult două licențe de televiziune. În același timp, un proprietar nu poate deține mai mult de 35% din cota de audiență, pentru a nu deține o poziție dominantă în formarea opiniei publice, potrivit proiectului.

Acesta mai stabilește și modificarea procedurii de numire a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care se va numi deja Consiliul Audiovizualului. Astfel, se prepune ca doi din cei nouă membri să fie propuși de Parlament, câte unul de șeful statului și de Guvern și cinci de societatea civilă. În prezent toți sunt propuși de societatea civilă. Iar membrii Consiliului de Observatori ai TRM vor fi numiți de Consiliul Audiovizualului și nu de Parlament ca în prezent. Totodată este prevăzută o sumă fixă pentru finanțarea Companiei – 0,9% din bugetul de stat.

Proiectul pentru lectura a doua prevede și introducerea normelor din actualul Cod al audiovizualului care nu permit retransmiterea emisiunilor cu conținut informativ,  analitic, militar produse în state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, precum Federația Rusă.

Noul Cod va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019 .

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău