Noua Zeelandă va introduce o interdicție pe viață la achiziția de țigări pentru cei sub 14 ani
-
09 Decembrie 2021 09:27
Noua Zeelandă intenționează să interzică tinerilor să cumpere țigări în timpul întregii lor vieți viitoare, în cadrul unuia dintre cele mai dure pachete de măsuri de combatere a industriei tutunului din lume, argumentând că alte eforturi de combatere a fumatului durează prea mult, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.
Persoanele cu vârsta de până la 14 ani în 2027 nu vor avea niciodată voie să cumpere țigări în această țară de cinci milioane de locuitori, potrivit propunerilor prezentate joi, care vor reduce, de asemenea, numărul de comercianți cu amănuntul autorizați să vândă tutun și vor reduce nivelul de nicotină din toate produsele.
"Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, așa că vom transforma în infracțiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun noilor generații de tineri", a declarat ministrul asociat al sănătății din Noua Zeelandă, Ayesha Verrall.
În prezent, 11,6% dintre toți neozeelandezii cu vârsta de peste 15 ani fumează, o proporție care crește la 29% în rândul adulților maori indigeni, potrivit cifrelor guvernamentale.
Guvernul se va consulta cu un grup de lucru pentru sănătate maori în următoarele luni înainte de a introduce legislația în parlament în iunie anul viitor, cu scopul de a o transforma în lege până la sfârșitul anului 2022.
Restricțiile ar urma apoi să fie implementate în etape. începând cu 2024, demarând cu o reducere drastică a numărului de vânzători autorizați, urmată de condiții privind cantității de nicotină în 2025 și de crearea generației "nefumătoare" începând cu 2027.
Pachetul de măsuri va face ca industria neozeelandeză de vânzare cu amănuntul a tutunului să fie una dintre cele mai strict limitate din lume, imediat după Bhutan, unde vânzarea de țigări este interzisă în totalitate.
Vecina Noii Zeelande, Australia, a fost prima țară din lume care a impus folosirea de pachete generice pentru țigări, în 2012.
Guvernul neozeelandez a spus că, deși măsurile existente, precum pachetele generice și taxele pe vânzări, au încetinit consumul de tutun, măsuri mai dure sunt necesare pentru a-și atinge obiectivul de a avea mai puțin de 5% din populație care să fumeze zilnic până în 2025.
Potrivit guvernului, noile norme ar înjumătăți rata fumatului în doar 10 ani de la intrarea în vigoare a acestora.
Fumatul ucide aproximativ 5.000 de persoane pe an în Noua Zeelandă, fiind una dintre principalele cauze de deces care pot fi prevenite în această țară. Patru din cinci fumători au început să fumeze înainte de vârsta de 18 ani, a afirmat guvernul țării.