Noua Zeelandă testează o aplicație pentru detectarea virusului înainte de apariția simptomelor

  • 15 Aprilie 2021 14:48
Noua Zeelandă testează o aplicație pentru detectarea virusului înainte de apariția simptomelor

Lucrătorii frontalieri din Noua Zeelandă au început joi să testeze o aplicație concepută pentru a detecta coronavirusul înainte ca utilizatorul acesteia să prezinte simptome, informează AFP joi, potrivit Agerpres.

Aplicația, numită ''elarm'', se conectează la ceasuri inteligente sau dispozitive mobile care evaluează activitatea sportivă și se bazează pe inteligența artificială pentru a analiza variabile precum ritmul cardiac și temperatura corporală, astfel încât să poată detecta semnele precursoare de COVID-19.

Potrivit dezvoltatorului Datamine, cu sediul în Noua Zeelandă, aplicația poate detecta virusul cu o precizie de 90% cu până la trei zile înainte de apariția simptomelor, precum tuse, dificultăți de respirație și oboseală.

Ministerul Sănătății a declarat că acest sistem va permite avertizarea timpurie a lucrătorilor frontalieri care sunt cei mai expuși la coronavirus.

Noua Zeelandă nu înregistrează în prezent aproape niciun caz local, singurele persoane care au avut rezultate pozitive pentru COVID-19 fiind călătorii care au sosit din străinătate.

"Dacă aplicația 'elarm' corespunde așteptărilor, ar putea permite prevenirea rapidă a personalului nostru", a declarat Shayne Hunter, director adjunct în cadrul Ministerului Sănătății.

''Aceasta înseamnă că pot fi luate măsuri adecvate, cum ar fi plasarea în izolare și testarea pentru COVID-19', a adăugat Hunter.

Noua Zeelandă a reușit în mare măsură să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus, cu doar 26 de decese asociate COVID-19 la cinci milioane de locuitori.

Rarele cazuri locale au fost în general asociate persoanelor care lucrează la frontieră și care s-au aflat în preajma călătorilor care însă la întoarcerea din străinătate au fost plasați în carantină.

Hunter a precizat că aproximativ 500 de lucrători frontalieri vor participa, timp de o lună, la testarea acestei aplicații.

Această tehnologie utilizează inteligența artificială pentru a stabili, pentru fiecare utilizator, un punct de referință în ceea ce privește starea de sănătate a acestuia și pentru a emite alerte în cazul unor modificări fiziologice asociate COVID-19.

Aplicația ''elarm'' este deja disponibilă pentru persoane fizice în baza unui abonament lunar și pentru unele companii care au pus-o la dispoziția angajaților lor, cum este cazul gigantului minier american Newcrest.

Testul lansat în Noua Zeelandă pare să fie primul de acest tip condus de un minister și la care iau parte lucrători de la frontieră.

''Deși acest tip de tehnologie este disponibil consumatorilor din alte state, Ministerul Sănătății nu cunoaște o altă țară care l-ar testa pe personalul său frontalier'', a declarat o purtătoare de cuvânt pentru AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău