Noua Zeelandă: Serie de replici seismice după cutremurele puternice produse vineri

  • 06 Martie 2021 11:47
Noua Zeelandă: Serie de replici seismice după cutremurele puternice produse vineri

O serie de replici seismice a zguduit sâmbătă Noua Zeelandă, la o zi după puternicele cutremure care au declanșat o alertă de tsunami, informează DPA, preluat de Agerpres.

Trei cutremure de mare intensitate s-au produs vineri în largul Insulei de Nord, urmate de evacuarea rezidenților și de o alertă de tsunami, ridicată în cursul după-amiezii după ce pericolul producerii unui val uriaș a trecut.

Sâmbătă, începând cu primele ore ale dimineții, GeoNet, centrul local de monitorizare, a înregistrat mai mult de 10 replici cu magnitudinea peste 4, printre acestea seisme de 6,1, și respectiv 5,4. Majoritatea au fost evaluate ca fiind de intensitate slabă.

Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS) a înregistrat de asemenea o serie de replici.

Seismologul Matt Gerstenberger a precizat, într-un comentariu preluat de Radio Noua Zeelandă, că seria continuă de seisme este un fenomen normal, dar a avertizat publicul să rămână vigilent în ceea ce privește pericolul producerii unui tsunami.

Vineri dimineață, trei seisme puternice s-au produs în larg, primul dintre acestea fiind un cutremur de 7,1, în dreptul East Cape, Noua Zeelandă.

A fost urmat la scurt timp de un seism cu magnitudinea 7,4 și de altul, de 8,1, în apropierea Insulelor Kermadec, la circa 800 de kilometri în largul coastei de nord-est a Insulei de Nord a Noii Zeelande.

În februarie, Noua Zeelandă a marcat 10 ani de la puternicul seism produs în orașul Christchurch, în urma căruia au murit 185 de persoane

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău