Noua Zeelandă interzice intrarea oricărui diplomat rus expulzat de aliaţi

  • 29 Martie 2018 15:14
Noua Zeelandă interzice intrarea oricărui diplomat rus expulzat de aliaţi

Noua Zeelandă nu va permite intrarea diplomaţilor ruşi expulzaţi din alte ţări ca răspuns la un atac cu agent neurotoxic asupra unui fost spion rus în Marea Britanie, pentru care Londra a acuzat Moscova, a declarat joi prim-ministrul Jacinda Ardern, relatează Reuters.

Tentativa de ucidere a lui Serghei Skripal, fost colonel în serviciul rus de informaţii militare care a trădat zeci de agenţi ruşi pentru serviciul de spionaj britanic MI6, a aruncat relaţiile Moscovei cu Occidentul la un nou nivel post-Război Rece.
    
După ce Marea Britanie a expulzat 23 de ruşi despre care a spus că sunt spioni lucrând sub acoperire diplomatică, Rusia a răspuns dând afară 23 de diplomaţi britanici. Statele Unite şi alte ţări occidentale, inclusiv majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene şi NATO, au expulzat peste 100 de diplomaţi.
    
Noua Zeelandă nu a expulzat niciun rus, Ardern justificând că nu sunt prezenţi spioni ruşi la ambasada rusă din Noua Zeelandă pentru ca guvernul ei să-i expulzeze, spre deosebire de situaţia în alte servicii de informaţii partenere.
    
Ea a declarat joi că va cere aliaţilor numele ruşilor pe care i-au expulzat şi nu li se va permite să intre în Noua Zeelandă, pentru a protesta împotriva "răspunsului inadecvat" al Rusiei la atacul din Marea Britanie.
    
"Aceste nume vor fi apoi plasate pe o listă de interdicţii de călătorie pentru a se asigura că persoanele care au fost găsite angajate în activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic în alte ţări nu vor intra în Noua Zeelandă", a afirmat ea într-un comunicat.
    
Unii politicieni au criticat-o pe Ardern pentru că nu a adoptat o poziţie mai fermă împotriva Rusiei, riscând o ruptură cu aliaţii occidentali ai naţiunii din Pacific.
        
Pentru Rhys Ball, un analist de securitate la Universitatea Massey care anterior a lucrat pentru serviciul de informaţii neozeelandez, blocajul guvernului asupra ruşilor expulzaţi este în mare parte un gest.
    
Unii analişti văd în decizia guvernului de a nu expulza niciun rus una dintre primele greşeli internaţionale majore pentru carismatica Ardern, al cărei guvern laburist de centru-stânga a preluat conducerea în octombrie.
    
Viceprim-ministrul şi ministru de externe Winston Peters a declarat miercuri Parlamentului că majoritatea activităţii de spionaj a Rusiei asupra Noii Zeelande s-a desfăşurat offshore. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
1,82 °C
burniță de intensitate joasă
Umiditate:93 %
Vint:3,1 m/s
Fri
4 °C
Sat
9 °C
Sun
7 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C

Curs oficial BNM 12 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2148 -0.0164
USD 17.3404 -0.0115
RON 4.0202 -0.0041
UAH 0.7350 -0.0005
RUB 0.2727 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău