Noua Zeelandă interzice intrarea oricărui diplomat rus expulzat de aliați

  • 29 Martie 2018 15:14
Noua Zeelandă interzice intrarea oricărui diplomat rus expulzat de aliați

Noua Zeelandă nu va permite intrarea diplomaților ruși expulzați din alte țări ca răspuns la un atac cu agent neurotoxic asupra unui fost spion rus în Marea Britanie, pentru care Londra a acuzat Moscova, a declarat joi prim-ministrul Jacinda Ardern, relatează Reuters.

Tentativa de ucidere a lui Serghei Skripal, fost colonel în serviciul rus de informații militare care a trădat zeci de agenți ruși pentru serviciul de spionaj britanic MI6, a aruncat relațiile Moscovei cu Occidentul la un nou nivel post-Război Rece.
    
După ce Marea Britanie a expulzat 23 de ruși despre care a spus că sunt spioni lucrând sub acoperire diplomatică, Rusia a răspuns dând afară 23 de diplomați britanici. Statele Unite și alte țări occidentale, inclusiv majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și NATO, au expulzat peste 100 de diplomați.
    
Noua Zeelandă nu a expulzat niciun rus, Ardern justificând că nu sunt prezenți spioni ruși la ambasada rusă din Noua Zeelandă pentru ca guvernul ei să-i expulzeze, spre deosebire de situația în alte servicii de informații partenere.
    
Ea a declarat joi că va cere aliaților numele rușilor pe care i-au expulzat și nu li se va permite să intre în Noua Zeelandă, pentru a protesta împotriva "răspunsului inadecvat" al Rusiei la atacul din Marea Britanie.
    
"Aceste nume vor fi apoi plasate pe o listă de interdicții de călătorie pentru a se asigura că persoanele care au fost găsite angajate în activități incompatibile cu statutul lor diplomatic în alte țări nu vor intra în Noua Zeelandă", a afirmat ea într-un comunicat.
    
Unii politicieni au criticat-o pe Ardern pentru că nu a adoptat o poziție mai fermă împotriva Rusiei, riscând o ruptură cu aliații occidentali ai națiunii din Pacific.
        
Pentru Rhys Ball, un analist de securitate la Universitatea Massey care anterior a lucrat pentru serviciul de informații neozeelandez, blocajul guvernului asupra rușilor expulzați este în mare parte un gest.
    
Unii analiști văd în decizia guvernului de a nu expulza niciun rus una dintre primele greșeli internaționale majore pentru carismatica Ardern, al cărei guvern laburist de centru-stânga a preluat conducerea în octombrie.
    
Viceprim-ministrul și ministru de externe Winston Peters a declarat miercuri Parlamentului că majoritatea activității de spionaj a Rusiei asupra Noii Zeelande s-a desfășurat offshore. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău