Noua Zeelandă este îngrijorată de prezența navelor militare chineze în regiune, după un acord între Beijing și Insulele Solomon

  • 28 Martie 2022 14:10
Noua Zeelandă este îngrijorată de prezența navelor militare chineze în regiune, după un acord între Beijing și Insulele Solomon

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat luni că este îngrijorată de eventuala militarizare a Pacificului în urma unui acord de securitate între China și Insulele Solomon, informează Reuters, potrivit DIGI24.ro.

Guvernul Insulelor Solomon a confirmat vineri că intenționează să își „diversifice” relațiile de securitate, pe care le are deocamdată doar cu Australia. Anunțul a alarmat conducerile de la Canberra, Wellington și Washington, consemnează agenția citată.

„Considerăm astfel de acțiuni o potențială militarizare a regiunii și de asemenea vedem foarte puține motive, din punct de vedere al securității în Pacific, pentru o astfel de necesitate și o astfel de prezență", a răspuns Ardern la Radio NZ când a fost întrebată dacă consideră acceptabilă staționarea unor nave militare chineze în arhipelagul din Oceania. „Considerăm acest lucru extrem de îngrijorător", a adăugat ea, conform Agerpres.

Liderul opoziției din Insulele Solomon, Matthew Wale, și-a exprimat într-un interviu acordat televiziunii ABC dezamăgirea că Australia nu a acționat pentru a împiedica acordul cu China, deși îl avertizase pe înaltul comisar (ambasadorul - n. red.) australian încă de anul trecut.

Ambasadorul Lachlan Strahan a răspuns luni printr-un mesaj pe Twitter: „Australia și-a manifestat regulat și respectuos (față de Insulele Solomon) preocuparea privind acordul de cooperare în domeniul securității propus între China și Solomon".

Înaltul comisar a adăugat că „familia pacifică" este cel mai bun furnizor de securitate pentru Insulele Solomon, iar șefa diplomației australiene, Maris Payne, a dat rapid „like", apreciind mesajul.

Oficialități americane s-au arătat de asemenea îngrijorate de noua relație militară creată de China, afirmând în februarie că aceasta ar putea fi un motiv pentru redeschiderea unei ambasade a SUA la Honiara, capitala Insulelor Solomon.

Premierul australian Scott Morrison a declarat jurnaliștilor că va discuta luni subiectul cu omologii săi din Papua Noua Guinee și Fiji. „Este o problemă îngrijorătoare pentru regiune, dar nu a constituit o surpriză", a apreciat el.

Insulele Solomon, națiune insulară cu o populație sub un milion, situată la circa 2000 de kilometri la nord-est de Australia, a recunoscut diplomatic în 2019 China, în locul Taiwanului - un indiciu al creșterii influenței Beijingului în Pacific, consideră Reuters.

Cea mai cunoscută insulă din arhipelagul Solomon este Guadalcanal, unde în 1942-1943, în timpul celui de-al doilea război mondial, s-au dat lupte grele între forțele americane și japoneze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,66 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău