Noua Zeelandă | Australianul inculpat pentru masacrul de la Christchurch a pledat nevinovat

  • 14 Iunie 2019 08:45
Noua Zeelandă | Australianul inculpat pentru masacrul de la Christchurch a pledat nevinovat

Extremistul australianul Brenton Tarrant, inculpat pentru uciderea a 51 de persoane, în martie, în două moschei din Christchurch (Noua Zeelandă), a pledat nevinovat, a anunțat avocatul său vineri, relatează AFP.

Procesul său va începe în mai 2020, a anunțat judecătorul.

Într-o videoconferință de la închisoarea de securitate maximă din Auckland difuzată la tribunalul din Christchurch, avocatul Shane Tait a declarat că clientul său pledează "nevinovat la toate capetele de acuzare", în timp ce Tarrant a rămas tăcut în apropierea acestuia.

Brenton Tarrant, un adept autodeclarat al 'supremației albilor', este inculpat pentru 51 de capete de acuzare pentru omor, 41 de capete de acuzare pentru tentativă de omor și unul pentru terorism.

La 15 martie, acest australian în vârstă de 28 de ani a deschis focul în timpul rugăciunii de vineri în două moschei din Christchurch, marele oraș de pe Insula de Sud. El a difuzat acțiunea sa în direct pe rețeaua socială Facebook.

A fost cel mai grav atac armat comis în istoria modernă a Noii Zeelande.

La audierea de vineri, tribunalul a fost informat că expertizele psihiatrice efectuate în cursul detenției sale au stabilit că Tarrant este apt mintal să fie judecat, potrivit unui comunicat difuzat de judecătorul Cameron Mander la scurt timp după audiere.

Circa 80 de supraviețuitori ai masacrului și apropiați ai victimelor s-au aflat în sala tribunalului în cursul audierii. Ei l-au putut vedea pe Tarrant afișând un zâmbet ironic în mai multe momente ale transmisiunii.

Judecătorul Cameron Mander a stabilit deschiderea procesului la 4 mai 2020. Avocatul Shane Tait a declarat că procesul va dura aproximativ șase săptămâni. O nouă audiere urmează să aibă loc la 15 august.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău