Noua structură a Guvernului - discutată în culise
-
09 Februarie 2017 16:46
Reforma administrației publice, anunțată de autorități, care ar urma să înceapă cu cea a guvernului este încă în faza dezbaterii în cadrul coaliției de guvernare. Autoritățile evită, deocamdată, să spună care va fi noua structură a Guvernului după ce va fi redus numărul ministerelor și al agențiilor guvernamentale.
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a vorbit în cadrul unei emisiuni la televiziunea publică despre faptul că există discuții în cadrul coaliției de guvernare cu privire la noua structură a executivului și s-a referit la comasarea Ministerului Mediului cu cel al Agriculturii și cea a Ministerului Educației cu cel al Culturii.
Solicitat de Radio Chișinău, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că, deocamdată, nu există un document oficial care să statueze noua structură a Guvernului, astfel încât nu se poate vorbi despre ce ministere vor fi comasate și care va fi numărul lor final.
„Nu putem să discutăm asupra design-ului. Cu siguranță, imperativul este o formulă soft a Guvernului, vorbesc de ministere și de autorități. Cu siguranță nu vor rămîne 16 ministere și cu siguranță nu vor rămâne atâtea mii de funcționari câte există astăzi”, a declarat Valeriu Munteanu.
Valeriu Munteanu a mai spus că nu se discută partajarea politică a noilor ministere, acum fiind discutată partea tehnică și administrativă.
„Aceasta este chestiunea cea mai puțin importantă, considerăm noi. Sunt sigur că vom găsi suficientă diligență, înțelegere și aplecare politică pentru ca să putem răspunde acestui imperativ atât de necesar nouă.”
Deputatul Liberal Democrat, Iurie Țap, membru al comisiei parlamentare de administrație publică, a declarat că discuțiile pe marginea acestei reforme importante se desfășoară numai în cadrul coaliției de guvernare. El menționat și faptul că guvernanții sunt în întârziere cu elaborarea și implementarea reformei.
„Strategia de reformă a administrației publice a fost aprobată încă în iulie 2016. Spre regret, ei întârzie catastrofal. Sistemul administrației publice este principalul fundament pentru promovarea tuturor reformelor. Și trebuie să fie o anumită corelare între reforma administrației publice centrale cu cea a autorităților locale”, a constatat Iurie Țap.
După adoptarea unei strategii de reformare a administrației publice, autoritățile au adoptat și un plan de acțiuni pentru anii 2016-2018. Printre primele acțiuni, preconizate chiar pentru sfârșitul anului 2016 și începutul anului 2017 care erau stipulate în plan, era optimizarea numărului și funcțiilor ministerelor și altor autorități administrative centrale subordonate Guvernului.