Nouă persoane sunt propuse pentru funcția de membru al CEC. Câțiva membri ai Comisiei juridice s-au arătat rezervați față de doi candidați

  • 15 Septembrie 16:02
Nouă persoane sunt propuse pentru funcția de membru al CEC. Câțiva membri ai Comisiei juridice s-au arătat rezervați față de doi candidați

Nouă persoane vor fi propuse plenului Parlamentului, pentru a fi desemnate în calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale. În cadrul ședinței de astăzi, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul pentru un proiect de hotărâre în acest sens.

Potrivit legislației, Comisia Electorală Centrală are nouă membri – opt desemnați de Parlament și unul de Președintele țării.

Proiectul de hotărâre prevede că partidele parlamentare au propus nouă candidaturi, după principiul respectării reprezentării proporționale a majorității și a opoziției. Așadar, Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a propus cinci candidați. De asemenea, trei membri au fost propuși de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic ”ȘOR” a propus un candidat pentru funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale.

Persoanele care vor fi propuse spre desemnare în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale sunt: Berlinschii Alexandru, Caraman Angelica, Gurduza Sergiu, Lupașco Ludmila, Musteața Alexandru, Postolache Vasile, Miron Vitalie, Enciu Lilian și Banaru Vadim. În urma intervievării candidaților, câțiva membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități au exprimat unele rezerve vis-a-vis de aptitudinile în exercitarea funcției electorale a doi dintre candidați, Miron Vitalie și Postolache Vasile.

Potrivit legislației, membrii Comisiei Electorale Centrale sunt desemnați cu votul majorității deputaților aleși.

Mandatul componenței CEC a expirat în luna iunie a acestui an, însă a fost prelungit cu 90 de zile, din cauza perioadei electorale a alegerilor parlamentare anticipate, care au avut loc la 11 iulie anul curent. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
19
Mon
15
Tue
13
Wed
14

Curs oficial BNM 24 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0251
USD 17.7044 0.0027
RON 4.1909 -0.0050
UAH 0.6661 0.0013
RUB 0.2434 0.0001
Arhivă Radio Chișinău