Nouă grefă a unui rinichi de porc la un pacient uman, realizată cu succes în Statele Unite

  • 20 Ianuarie 2022 19:05
Nouă grefă a unui rinichi de porc la un pacient uman, realizată cu succes în Statele Unite

Un rinichi de porc a fost grefat într-un corp uman, conform anunțului făcut joi de o echipă medicală americană, fiind vorba despre cea de-a doua operație de acest tip realizată în istorie și prima desfășurată în interiorul organismului uman, pe un pacient aflat în moarte cerebrală, transmite AFP, citată de Agerpres.

Acest anunț a fost făcut la puțin timp după prima grefă a unui cord de porc la un pacient uman conștient.

Aceste progrese înregistrate în domeniul transplanturilor de organe de animale la oameni, denumite xenogrefe, oferă o soluție posibilă la criza cronică de organe pentru transplant.

"Rezultatele de azi reprezintă o reușită remarcabilă pentru omenire și contribuie la pătrunderea xenogrefelor în domeniul clinic", a declarat Selwyn Vickers, decanul Facultății Heersink de Medicină din cadrul Universității Alabama din orașul Birmingham, unde s-a desfășurat transplantul.

O astfel de grefă a unui rinichi de porc pe un pacient uman aflat în moarte cerebrală a mai fost realizată de o echipă de la Universitatea New York, în două reprize, pe 25 septembrie și 22 noiembrie 2021, însă organul a fost plasat în exteriorul corpului, conectat la un picior, pentru a putea fi observat ușor și pentru a se efectua prelevări de mostre.

Intervenția dezvăluită joi a avut loc de fapt pe 30 septembrie 2021. Doi rinichi prelevați de la un porc modificat genetic au fost transplantați în corpul unui bărbat de 57 de ani, aflat în moarte cerebrală și ale cărui organe nu au putut fi donate unei alte persoane, deși pacientul și-ar fi dorit acest lucru.

"Rinichii transplantați filtrează sângele, produc urină și, cel mai important, nu au fost imediat respinși de organism", conform unui comunicat al universității americane. Cei doi rinichi au rămas viabili până când s-a luat decizia încheierii experimentului, la 77 de ore după transplant, iar rezultatele au fost publicate în American Journal of Transplantation.

Întrucât acei rinichi au fost complet conectați în interiorul organismului, medicii americani au afirmat că acest tip de intervenție chirurgicală se apropie foarte mult de realitatea clinică. În continuare, medicii care au realizat transplantul urmează să deruleze o serie de teste pe pacienți umani și apoi vor solicita undă verde pentru acest tip de xenogrefă de la autoritățile de reglementare medicală.

Porcul ai cărui rinichi au fost transplantați a suferit un număr de 10 modificări genetice importante pentru ca organele sale să fie compatibile cu cele umane.

Conform autorităților americane, aproape 107.000 de persoane se află pe listele de așteptare pentru un transplant de organe în Statele Unite. Dintre aceștia, 90.000 au nevoie de un rinichi. În fiecare zi, în medie, 17 americani își pierd viața din cauza lipsei de organe pentru transplant.

În prezent, valvele cadiace de porc sunt folosite pe scară largă la oameni, la fel ca și pielea de porc folosită pentru transplanturi la marii arși.

Porcii sunt considerați donatori perfecți datorită dimensiunii organelor lor, a creșterii lor rapide și a faptului că au numeroși descendenți, precum și pentru că aceste animale sunt deja crescute ca sursă de hrană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău