Nouă ani fără vize în Uniunea Europeană. Peste 13 milioane de traversări ale frontierei cu UE de către cetățenii Republicii Moldova cu pașapoarte biometrice

  • 28 Aprilie 11:17
Nouă ani fără vize în Uniunea Europeană. Peste 13 milioane de traversări ale frontierei cu UE de către cetățenii Republicii Moldova cu pașapoarte biometrice

Din data de 28 aprilie 2014 cetățenii Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, se bucură de anularea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele non-membre, dar care fac parte din spațiul Schengen. De la an la an, numărul cetățenilor moldoveni care beneficiază de regimul liberalizat de vize este într-o continuă creștere, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Astfel, în cei nouă ani, pe sensul de ieșire din țară prin punctele de trecere situate la hotar cu România și prin Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate 13 287 105 traversări ai cetățenilor moldoveni cu pașapoarte biometrice. Numărul acestora a crescut cu peste 2 milioane, în comparație cu anul precedent când s-a marcat opt ani de LRV (circa 11 milioane traversări). 

Pe direcția ieșire din Republica Moldova spre Uniunea Europeană, cel mai traversat punct de trecere a frontierei a fost Leușeni - Albița, polițiștii de frontieră fixând un număr de 4 999 591 treceri persoane, fiind urmat de Sculeni - 2 765 182 de treceri ai deținătorilor de pașapoarte biometrice moldovenești. În celelalte puncte de trecere a frontierei s-au înregistrat:

PTF Cahul – Oancea – 1 559 490 treceri persoane;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 377 430 treceri persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 1 239 107 treceri persoane;
PTF Costești – Stânca – 1 064 254 treceri persoane;
PTF Ungheni – Iași – 160 457 treceri persoane;
PTF Lipcani – Rădăuți Prut – 121 594 treceri persoane.

Totodată, de la începutul anului curent și până în data de 26 aprilie - 704 148 traversări ale cetățenilor moldoveni care au ales să plece în comunitatea europeană.

Amintim că Poliția de Frontieră de comun cu alte autorități de stat au asigurat, în limitele competenței, ca cetățenii R. Moldova care călătoresc în statele UE să fie informați privind regulile de intrare și ședere în Uniunea Europeană, în același context poate fi menționată și dotarea cu tehnică și echipament performant, astfel încât, autoritatea de frontieră să fie un garant al securității la granița externă a Uniunii Europene și al condiționalităților asumate în contextul liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Mon
17
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău