Nouă ani de la moartea lui Grigore Vieru - poetul care a unit, prin opera sa, cele două maluri de Prut (FOTO)

  • 18 Ianuarie 2018 16:10
0%
00:00:00
00:00:00

La 18 ianuarie se  împlinesc nouă ani de la moartea lui Grigore Vieru. Poetul, unul dintre liderii mișcării de renaștere națională, a fost victim unui accident rutier, în timp ce se întorcea de la Cahul, unde participase la un simpozion dedicate lui Mihai Eminescu. Un omagiu dedicat lui GrigoreVieru a fost organizat de Alianța pentru Centenar, la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „ȘtefanCel Mare și Sfânt” din Chișinău. 

Abia stăpânîndu-și emoțiile și lacrimile, la bustul poetului, am întâlnit-o pe Valentina Cușnir, deputat în primul Parlament al R. Moldova venită astăzi de la Călărași pentru a se reculege aici.

”Sunt venită de peste hotare,  vin mai rar acasă dar de fiecare dată când vin trec pe Aleea Clasicilor să le spun că noi continuăm lupta pe care au început-o ei și nu au reușit să o ducă la capăt. Că ei sunt un exemplu pentru noi,  ne obligă, prin tot ce au fost, să mergem înainte și să realizăm ce nu au reușit ei. Unirea.”

Printre cei veniți să se reculeagă au fost și elevii liceului Teoretic ”Gheorghe Asachi” însoțiți de directorul instituției, Boris Volosatîi,dar și oameni de rând.

”Grigore Vieru prin tot ce a creat și ceea ce nu a reușit să facă, este un exemplu bun de a realizat visul tuturor românilor că Prutul trebuie să dispară ca hotar”, a declarat Boris Volosatîi pentru Radio Chișinău.

Numit de critici un ”Eminescu al Basarabiei” la sfârșitul anilor '80, Grigore Vieru a fost unul dintre figurile de bază care au inspirat mișcarea de eliberare națională a basarabenilor. Din 1988 poetul a fost în prim planul luptei politice pentru identitatea națională a românilor basarabeni și a pledat pentru reunificarea Basarabiei cu România.

Născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul interbelic Hotin, România, astăzi raionul Briceni, GrigoreVieru, a militat pentru revenirea la alfabetul latin și adevărul istoric.

Ziua în care a fost înmormântat, 20 ianuarie 2009, a fost declarată zi de doliu național. Poetul avea 73 de ani și a fost decorat post-mortem cu OrdinulNațional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Membru de onoare al Academiei Române, din 1990, Grigore Vieru a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace. Poetul a fost laureat al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău