Noțiunea de „trădare de patrie” a fost redefinită și aprobată, în lectură finală, de Parlament
-
06 Iunie 2024 17:05
Parlamentul a aprobat astăzi în lectură finală amendamentele la Codul Penal care redefinesc noțiunea de „trădare de patrie”. În noua redacție, este vorba de o „faptă săvârșită intenționat în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale (...), exprimată prin acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”. Opoziția a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi însă cererea a fost respinsă. Autorul proiectului, deputatul PAS, Igor Chiriac, a subliniat că este nevoie de o prevedere clară, ce poate fi aplicată în contextul riscurilor actuale de securitate, transmite Radio Chișinău.
Înainte ca proiectul de lege cu amendamentul propus la Codul Penal să fie supus votului, deputatul socialist Grigore Novac, a cerut retragerea acestuia de pe ordinea de zi.
„Recent, Amnesty International Moldova a constat anumite abuzuri în ceea ce privește respectarea drepturilor în Republica Moldova. Este la latitudinea Parlamentului, însă, pentru a nu lăsa loc de critică din partea organizațiilor internaționale și experților, propunerea este să-l retragem astăzi, să se mediteze asupra textului și redacției și ulterior se poate de revenit cu o discuție”, a spus Grigore Novac.
Autorul amendamentului ce se referă la trădare de patrie, Igor Chiriac, a subliniat că prevederi similare există și în legislația altor țări:
„Prevederi similare, la care a făcut referire colegul din opoziție, se regăsesc în legea penală a multor state europene. Voi specifica aici legislația penală a României, Franței, Olandei. Pe aceste modificări trebuie să avansăm, pentru că trebuie să oferim organelor împuternicite o prevedere clară care poate fi aplicată la situația actuală.”
În cele din urmă, proiectul a fost adoptat cu voturile majorității PAS.
Săptămâna trecută, Amnesty International Moldova a emis un comunicat de presă în care a subliniat că această modificare este alarmantă și amenință libertatea de exprimare, în contextul în care amendamentele constatau și „dezinformarea” ca fiind trădare de patrie.
Totuși, deputatul PAS, Radu Marian, a scris pe Facebook precum că în actuala redacție a modificărilor operate în lectura a treia, „dezinformarea” nu va fi prevăzută în Codul penal la termenul „trădare de patrie”.
Modificarea ce se introduce acum face, de fapt, o claritate și prevede această specificare a formei de trădare de Patrie, a scris deputatul.
Astfel, conform prevederilor, trădare de patrie înseamnă „fapta săvârșită intenționat, împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor exprimată prin acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”.