Norvegia vrea să ajute UE să facă față prețurilor mari ale gazelor, după reducerea livrărilor de către Rusia
-
16 Septembrie 2022 09:00
Norvegia a declarat joi că prețurile mari ale gazelor nu sunt în interesul său și că va colabora cu UE pentru a stabiliza piața, deși cel mai mare furnizor de gaze din Europa funcționează deja la capacitate, încercând să umple un gol lăsat de Rusia, transmite Reuters, scrie G4Media.ro
Uniunea Europeană se confruntă cu impactul creșterii prețurilor gazelor, care a condus la aprecierea inflației, a împins unele companii de utilități în prag de faliment și riscă să provoace recesiune, determinând propuneri urgente din partea Comisiei Europene pentru a proteja consumatorii și întreprinderile.
”Nu este în interesul Norvegiei să avem aceste creșteri extraordinare ale prețului gazelor”, a declarat premierul Jonas Gahr Stoere reporterilor, după o întâlnire cu companiile de gaze pentru a discuta modalități de a reduce prețul la care Norvegia vinde în Europa.
Creșterea prețurilor gazelor în Europa, cu 250% sau chiar mai mult în ultimul an, a sporit puternic veniturile din exporturi ale Norvegiei, dar a provocat probleme mari companiilor energetice prinse în această criză.
De când Rusia a redus livrările de gaze către Europa, Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze din regiune, Moscova atribuind reducerile unor probleme tehnice cauzate de sancțiunile occidentale, în urma invaziei sale în Ucraina.
Europa spune că acesta este un pretext.
Norvegia este de așteptat să producă aproximativ 122 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze în acest an, conform previziunilor oficiale din luna mai, în creștere cu 8% față de 2021, deoarece producătorii au măritut cât mai mult posibil producția.
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că exporturile de gaze rusești către UE vor scădea cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an, a relatat Interfax.
Rusia a livrat aproximativ 150 de miliarde de metri cubi în UE în 2021.
Miniștrii Energiei din UE vor încerca să aprobe noi măsuri de reducere a prețurilor la gaze și energiei, la un summit de urgență din 30 septembrie și au cerut Norvegiei, care nu este membră UE, să ajute.