Norvegia va furniza Ucrainei mai multe sisteme de apărare antidrone. CORTEX Typhon, ideal pentru dronele kamikaze Shahed

  • 14 August 2023 19:18
Norvegia va furniza Ucrainei mai multe sisteme de apărare antidrone. CORTEX Typhon, ideal pentru dronele kamikaze Shahed

Livrarea sistemului anti-drone este finanțată prin Fondul Internațional pentru Ucraina (IFU) condus de britanici, în care Norvegia este un contributor major, scrie defenseromania.ro.

Compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace va furniza Ucrainei mai multe sisteme anti-drone, în valoare de 740 de milioane NOK (70,5 milioane de dolari). Este vorba de Cortex Typhon C-UAS, un sistem antidronă nou dezvoltat, se precizează într-o declarație publicată pe site-ul guvernului norvegian.

Sistemul de apărare antidrone Cortex Typhon, de la Kongsberg Defence & Aerospace, este conceput pentru a distruge diferite drone prin distrugere fizică sau alte mijloace de contracarare.

„Acest contract va oferi o creștere semnificativă a capacităților Forțelor Armate ucrainene și le va sprijini capacitatea de a-și apăra poporul și țara de amenințările aeriene”, a declarat președintele companiei Kongsberg, Eirik Lie.

CORTEX Typhon C-UAS

Sistemul antidronă CORTEX Typhon C-UAS se bazează pe software și hardware de la Teledyne Flir și Kongsberg (inclusiv sistemul de supraveghere Kongsberg), precum și stația de foc, controlată de la distanță (RWS). Toate sunt integrate prin soluția de luptă (ICS) CORTEX.

Modulul de luptă telecomandat este instalat pe mașina blindată Dingo, donată de Forțele armate norvegiene, împreună cu armamentul și muniția necesară.

Mai concret, pe mașina blindată Dingo 2 sunt instalate o mitralieră controlată de la distanță și un sistem de supraveghere pentru a căuta și a distruge ținte.

Echipamentele sunt furnizate prin Fondul Internațional pentru Ucraina, creat de Regatul Unit și de parteneri internaționali pentru a identifica și dobândi capacități critice pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Reamintim că există discuții aprinse în Germania cu privire la necesitatea transferului de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune la Kiev, pe care Kievul le-a cerut de la Berlin la sfârșitul lunii mai. Cu toate acestea, Germania a anunțat că va livra Ucrainei “superdrona” Luna NG. Aparatul este considerat extrem de util în acțiuni avansate de luptă.

Kremlinul susține că aprovizionarea Occidentului cu arme la Kiev și asistența în pregătirea armatei ucrainene nu fac decât să prelungească conflictul și nu vor schimba situația de pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, cu ajutorul echipamentelor occidentale, Armata ucraineană a reușit să recupereze o parte din teritoriul ocupat de Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău