Norvegia va aloca peste 20 de milioane de euro pentru securitatea nucleară în Ucraina

  • 20 Iunie 2023 12:18
Norvegia va aloca peste 20 de milioane de euro pentru securitatea nucleară în Ucraina

Norvegia a anunțat că va aloca 250 de milioane de coroane norvegiene (aproape 21,5 milioane de euro) pentru securitatea nucleară în Ucraina, pe fondul temerilor cu privire la centrala Zaporojie, după distrugerea unui baraj pe fluviul Nipru, informează Agerpres.

„Războiul ilegal inițiat de Rusia constituie o amenințare la adresa siguranței și securității nucleare în Ucraina", a subliniat Ministerul Afacerilor Externe norvegian într-un comunicat. "Un accident nuclear în Ucraina ar avea consecințe nu doar pentru Ucraina însăși, ci și dincolo de frontierele ei", a adăugat ministerul norvegian.

Ajutorul va fi împărțit între o contribuție de 100 de milioane de coroane pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a permite experților acesteia să-și mențină prezența la mai multe situri nucleare în Ucraina, printre care Cernobîl și Zaporojie, și o sumă de 150 de milioane de coroane pentru întărirea siguranței instalațiilor.

Suma va fi luată din "programul Nansen", un plan de ajutor multianual ce prevede furnizarea de către Norvegia a 75 de miliarde de coroane ajutor civil și militar pentru Ucraina, în perioada 2023-2027.

Acest anunț survine într-un context de îngrijorări pentru centrala nucleară Zaporojie, ocupată de anul trecut de ruși, îngrijorări amplificate de distrugerea barajului Kahovka de pe Nipru, mare fluviu ucrainean, a cărui apă era folosită pentru a răci cele șase reactoare ale centralei.

Situația este acolo „gravă", însă în curs de stabilizare, a estimat directorul AIEA, Rafael Grossi, în timpul unei vizite la fața locului, joia trecută.

AIEA are în permanență o echipă de experți la această centrală, uneori vizată de bombardamente și decuplată de mai multe ori de la rețeaua electrică.

Moscova și Kievul se acuză reciproc de distrugerea, pe 6 iunie, a barajului hidroelectric de la Kahovka, situat într-o zonă sub control rus, distrugere ce a dus la inundarea de orașe și sate pe cele două maluri ale Niprului, a făcut zeci de victime și a constrâns mii de persoane să-și părăsească locuințele. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău