Norvegia suspectează un grup de hackeri ruși, după un atac cibernetic asupra parlamentului său

  • 08 Decembrie 2020 16:34
Norvegia suspectează un grup de hackeri ruși, după un atac cibernetic asupra parlamentului său

Serviciile de informații norvegiene suspectează grupul de hackeri ruși "Fancy Bear", având legătură cu serviciile secrete rusești, că ar fi la originea unui atac cibernetic împotriva parlamentului de la Oslo în acest an, dar a clasat cazul din lipsă de probe suficiente, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Ancheta arată că operațiunea rețelei a cărei victimă a fost Storting (denumirea parlamentului norvegian - n.r.) face parte dintr-o campanie națională și internațională mai largă care durează cel puțin din 2019", a declarat marți Serviciul norvegian de informații interne (PST).

"Analizele arată că este probabil ca operațiunea să fi fost efectuată de un actor cibernetic desemnat (...), cum ar fi APT28 sau Fancy Bear. Acest actor este legat de GRU, serviciul de informații militare din Rusia", a adăugat el într-un comunicat.

La 1 septembrie, Storting anunțase că - cu câteva zile înainte - a fost ținta unui "vast" atac informatic, a cărui origine nu fusese precizată la acea vreme, dar care le permisese autorilor să aibă acces la e-mailurile unor deputați și angajați ai parlamentului norvegian.

O lună mai târziu, șefa diplomației norvegiene, Ine Eriksen Soreide, desemnase Rusia în mod explicit ca fiind în spatele atacului cibernetic, ceea ce este destul de neobișnuit în astfel de cazuri, când este utilizat de obicei un limbaj ambiguu.

Utilizând așa-zisa metodă a "forței brute" ('brute-force') care vizează spargerea unei parole sau a unui nume de utilizator prin numeroase încercări și erori, această operațiune a permis sustragerea unor informații "sensibile", potrivit PST.

"Ancheta nu a reușit până acum, cu toate acestea, să descopere suficiente elemente pentru a decide o inculpare", se precizează în comunicatul contrainformațiilor norvegiene.

Ambasada rusă în Norvegia nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. În luna octombrie, ea a calificat drept "inacceptabilă" punerea în discuție a Rusiei de către ministrul de externe în legătură cu acest atac informatic.

"Noi considerăm aceasta drept o gravă provocare deliberată, distructivă pentru relațiile bilaterale", a reacționat atunci misiunea diplomatică rusă pe Facebook.

În general bune, relațiile între Norvegia, țară membră a NATO, și Rusia, care împart o frontieră comună în Marele Nord, au fost afectate în ultimii ani în urma mai multor scandaluri de spionaj de o parte și de alta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău