Norvegia s-a clasat pe primul loc printre furnizorii de gaze către UE

  • 25 August 2022 18:16
Norvegia s-a clasat pe primul loc printre furnizorii de gaze către UE

Norvegia a devenit lider în furnizarea gazelor naturale către țările Uniunii Europene. Autoritățile țării promit că vor crește producția de combustibil pentru a răspunde nevoilor UE într-o criză energetică de proporții, scrie Ukrainskaia Pravda cu referire la Business Insider.

Publicația notează că Rusia, care reduce livrările de gaze către țările UE, și-a pierdut conducerea în acest domeniu în fața Norvegiei. Ministrul Energiei, Terje Asland, a spus deja că autoritățile norvegiene intenționează să mențină producția de gaze naturale la nivelurile actuale pentru a ajuta Europa să facă față crizei producției de energie electrică. Prognozele oficiale indică faptul că Norvegia intenționează să crească producția de gaze naturale cu 8%, față de 2021.

„Mă aștept că vom putea menține nivelul de producție pe care îl avem acum până în 2030”, a adăugat Asland.

Publicația notează, de asemenea că, deși Norvegia intenționează să mențină un nivel ridicat de producție de gaze, nu intenționează să reducă prețurile pentru a face energia europeană mai accesibilă.

„În principiu, piața este previzibilă. Când există o penurie, prețurile sunt mari. Acest lucru ajută și la creșterea producției și direcționează gazul către piețele care au cel mai mult nevoie de el”, a adăugat Asland.

Țara a depășit Rusia după ce Moscova a redus exporturile de gaze pentru a răspunde sancțiunilor occidentale. În mai, UE a fost de acord să impună un embargo asupra transporturilor offshore de petrol rusesc, dar încă nu a interzis sau restricționat importurile de gaze, transmite newsmaker.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău