Norvegia își închide la rândul său porturile pentru navele rusești, cu excepția traulerelor

  • 29 Aprilie 2022 15:34
Norvegia își închide la rândul său porturile pentru navele rusești, cu excepția traulerelor

Norvegia va urma exemplul Uniunii Europene, din care nu face parte, și își va închide la rândul său porturile pentru navele rusești, cu excepția traulerelor, a anunțat vineri guvernul de la Oslo, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

De la începutul războiului din Ucraina, Norvegia a adoptat la rândul său, deseori cu o ușoară întârziere, aproape toate sancțiunile decretate de UE împotriva Rusiei.

Vineri, regatul a anunțat că va pune în aplicare a cincea serie de sancțiuni decise de UE în urmă cu trei săptămâni, la 7 aprilie.

Sancțiunile includ și o interdicție de transport de bunuri pe ruta, cu câteva excepții, dinspre Rusia via Storskog, punct de trecere între cele două țări, care împart o frontieră în Arctica.

Interdicția pentru navele care circulă sub pavilion rus de a se opri în porturile norvegiene va intra în vigoare la 7 mai și nu va viza ambarcațiunile de pescuit, care își descarcă în număr mare capturile în Norvegia, și nici Arhipelagul Svalbard.

Arhipelagul Svalbard, situat în Arctica, este gestionat printr-un tratat de o sută de ani care le permite tuturor statelor semnate, inclusiv Rusiei, să aibă acolo activități economice pe picior de egalitate.

"Sancțiunile sunt mijlocul nostru principal de presiune împotriva regimului rus", a precizat șefa diplomației norvegiene, Anniken Huitfeldt, citată într-un comunicat.

"Prin urmare, este extrem de important să fim alături de UE și de alte țări pentru a continua să slăbim capacitatea Rusiei de a finanța războiul din Ucraina", a adăugat ea.

Opoziția reproșează guvernului de centru-stânga că a adoptat cu întârziere noile sancțiuni, ceea ce în opinia sa risca să ajute Moscova să exploateze o falie în frontul european format ca reacția la invazia din Ucraina.

Norvegia se temea ca închiderea porturilor sale pentru navele rusești să nu pună în pericol cooperarea bilaterală dintre cele două țări în materie de pescuit.

Din 1976, pe baza unui acord încheiat în plin Război Rece și considerat exemplar, Norvegia și Rusia au convenit asupra cotelor de pescuit din mai multe specii în Marea Barenț, unde se află un stoc prețios de cod.

Conform Norvegiei, excepția acordată navelor de pescuit privind accesul în porturi este conformă cu sancțiunile UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău