Norvegia interzice purtarea vălului islamic în instituțiile de învățământ

  • 07 Iunie 2018 12:36
Norvegia interzice purtarea vălului islamic în instituțiile de învățământ

Parlamentul norvegian a aprobat marți un proiect de lege prin care se interzice purtarea în instituțiile de învățământ a obiectelor vestimentare care acoperă parțial sau integral fața.

Legea se aplică atât studenților cât și profesorilor, dar și personalului din centrele de îngrijire care se află în „poziții de predare”. Legea a fost susținută de o majoritate în plen, în două rânduri de vot desfășurate la interval de trei zile, potrovit procedurilor parlamentare ale Norvegiei, transmite presa locală, printre care și cotidianele VG și Bergens Tidende. Reprezentanții formațiunilor Stânga Socialistă și ai coaliției Roșu-Verde au votat împotriva acestei propuneri legislative. Formațiunea Stânga Socialistă a votat în favoarea aplicării acestei interdicții însă doar în cazul corpului profesoral, nu studenților.

Formațiunea politică antiimigrație, Partidul Progresului, și-a exprimat satisfacția în momentul adoptării legislației. „Aceasta este o veste foarte bună. Când, în 2003, Partidul Progresului a propus interdicția totală a «niqab» și a «burqa», am fost luați în derâdere. Vedem acum că am reușit să aducem mediul politic în viziunea noastră”, a declarat Åshild Bruun-Gundersen, parlamentar, pentru cotidianul Bergens Tidende. „Peste câțiva ani, credem că politicienii norvegieni vor fi pregătiți să promulge o interdicție totală a «niqab»-ului în spațiul public”, a mai adăugat parlamentarul Bruun-Gundersen. O astfel de interdicție a fost adoptată săptămâna trecută de vecinul său scandinav, Danemarca, măsură ce a fost criticată de activiști ai drepturilor omului, inclusiv de Amnesty International.

Niqab-ul este un văl complet cu o mică deschizătură pentru ochi, iar burqa este un văl complet care acoperă capul și corpul, cu o meșă de plasă în dreptul ochilor. Interdicția decisă de Norvegia în privința vălului în școli a fost întâmpinată cu o oarecare rezistență din partea instituțiilor educaționale în timpul dezbaterilor parlamentare pe această temă. Școala niorvegiană de Studii Economice a calificat interdicția drept „stranie și dramatică”, în timp ce Universitatea Bergen și Universitatea de Științe și Tehnologie au anunțat împreună că această interdicție nu era necesară. Universitatea Agder și Colegiul Universitar de Poliție au fost critice la adresa acestei noi legislații, transmite cotidianul VG. Interdicția adoptată marți a fost propusă inițial în urmă cu un an. „Interdicția este un semnal clar că în Norvegia ne așteptăm să ne vedem, reciproc, chipurile.

Vom continua să milităm pentru intredicția totală și suntem de părere că mai multe partide vor fi pregătite pentru așa ceva peste câțiva ani”, a declarat Bruun-Gundersen pentru cotidianul Bergens Tidende.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău