Norvegia: Inaugurare a unui memorial dedicat victimelor masacrului de la Utoya

  • 19 Iunie 2022 09:58
Norvegia: Inaugurare a unui memorial dedicat victimelor masacrului de la Utoya

Norvegia a inaugurat sâmbătă un memorial dedicat victimelor atentatelor comise în 2011 de extremistul Anders Behring Breivik - 77 de coloane de bronz reprezentând fiecare din persoanele ucise în atacuri, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Supraviețuitori, apropiați ai victimelor, prim-ministrul Jonas Gahr Store și Haakon, prințul moștenitor al Norvegiei, au asistat la ceremonie, la aproape 11 ani după atacul cel mai sângeros cu care s-a confruntat țara pe timp de pace.

 "Ca națiune avem nevoie de un loc al memoriei. Un loc care ne va reaminti pentru totdeauna de toți cei pe care i-am pierdut. Un loc unde copiii și nepoții noștri pot afla ce s-a întâmplat, consecințele extremismului de extremă dreapta și al urii", a declarat prim-ministrul.


Pe 22 iulie 2011, norvegianul de extremă dreapta a detonat mai întâi o bombă în apropierea guvernului de la Oslo, provocând moartea a opt persoane, apoi a ucis 69 de persoane, mare parte dintre ei adolescenți, deschizând focul la o tabără de vară a tineretului laburist de pe insula Utoya, aflată la circa 40 km nord-vest de capitală.

Memorialul, situat în apropiere de cheiul unde pasagerii iau feribotul pentru Utoya, este în formă de scară care coboară în mare.

Numeroși locuitori care trăiesc în apropiere de Utoya au contestat în justiție proiectul memorialului, solicitând ca el să fie instalat în altă parte.

Reclamanții, dintre care unii au participat la operațiunile de salvare în ziua masacrului, estimau că acest lucru riscă să trezească amintiri dureroase. În februarie 2021, un tribunal norvegian a respins plângerea.

Breivik, în prezent în vârstă de 43 de ani, a fost condamnat în 2012 la 21 de ani de închisoare cu posibilitatea extinderii. În ianuarie 2022, el a cerut să fie eliberat după ce a ispășit pedeapsa minimă de zece ani, dar în februarie tribunalul i-a respins cererea, considerând că reprezintă în continuare un risc pentru societate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău