Norvegia donează Ucrainei trei lansatoare multiple de rachetă, în colaborare cu Regatul Unit, care le instalează pe echipament britanic

  • 29 Iunie 20:04
Norvegia donează Ucrainei trei lansatoare multiple de rachetă, în colaborare cu Regatul Unit, care le instalează pe echipament britanic

Norvegia anunță miercuri că donează Ucrainei trei sisteme de lansatoare multiple de rachetă, în urma unor decizii similare ale Statelor Unite, Regatului Unit și Germaniei, relatează AFP, citată de News.ro.

Kievul cere acest tip de armament – denumit MLRS sau GMRLS -, care îmbină precizia și acțiunea cu rază lungă, cu scopul de a opri invazia rusă și împotriva artileriei ruse.

”Trebuie să ne continuăm susținerea Ucrainei, pentru ca ea să-și poată continua lupta pentru libertate și independență”, anunță într-un comunicat ministrul norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram.

Acest anunț, făcut în marja summitului NATO de la Madrid, are loc în colaborare cu Regatul Unit, potrivit Oslo.

Aceste Multiple Launch Rocket System (MLRS) norvegiene – care necesită o ”actualizare importantă”, potrivit ministrului norvegian – urmează să fie trimise în Regatul Unit, care le vor trimite instalate pe echipament britanic Ucrainei, precizează Bjørn Arild Gram.

”Este un exemplu de bună coperare între aliați”, declară el.

Guvernul norvegian urmează să ofere 5.000 de grenade suplimentare Ucrainei, după ce i-a livrat 5.000.

La 1 iunie, Statele Unite au anunțat că furnizează Ucrainei patru lansatoare multiple de rachetă de tip M142 HIMARS, în cadrul unui plan de ajutorare militară în valoare de 700 de milioane de dolari.

Regatul Unit și Germania au anunțat ulterior că oferă fiecare Ucrainei câte trei sisteme multiple de rachetă.

Forțele ucrainene se află în dificultate în Donbas, în estul Ucrainei și cer neîncetat aliaților din Occident ”armament greu suplimentar”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Wed
24
Thu
24
Fri
27
Sat
28
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău