Norvegia, pe cale să facă defrişările ILEGALE

  • 14 Iunie 2016 10:53
Norvegia, pe cale să facă defrişările ILEGALE

Norvegia este pe cale de a deveni prima ţară care interzice total despăduririle, potrivit unui anunţ al guvernului, care a dat asigurări că va pune în aplicare toate măsurile necesare în acest sens.

Achiziţiile publice vor fi condiţionate de interdicţia de a interveni asupra mediului natural prin tăierile de copaci, acţiune care se încadrează într-o politică mai amplă, de conservare a pădurilor virgine la nivel global.

Parlamentul nu va mai autoriza contractele guvernamentale prin care companiile apelează la defrişări pentru realizarea anumitor proiecte. Mai mult decât atât, Norvegia nu va mai cumpăra produse provenite din exploatarea pădurilor tropicale sau în detrimentul acestora, cum ar fi esenţele lemnoase exotice, soia sau uleiul de palmier – un ingredient folosit în majoritatea produselor alimentare industriale.

Organizaţiile ecologiste au salutat deja iniţiativa, legislaţia exactă urmând a fi elaborată în perioada imediat următoare. Anunţul a determinat ONG-urile să facă un apel internaţional către toate ţările care pot şi ar trebui să se alăture acestei decizii, cu precădere Marea Britanie şi Germania, alături de care Norvegia a susţinut o declaraţie la summitul climatic de la New York din 2014 pe tema despăduririlor. Cele trei ţări au afirmat în cadrul conferinţei de acum doi ani că vor promova acţiuni care să încurajeze comerţul şi economia bazate pe politici de protejare a pădurilor virgine.

În ciuda recentului anunţ, Norvegia rămâne unul din marii producători de petrol şi gaze şi se bazează pe arderea de combustibili fosili, prin exploatarea vastelor resurse din Marea Nordului şi Marea Barentz. Ţara nordică face însă paşi concreţi în direcţia promovării energiilor curate, un alt angajament luat în acest sens fiind acela de a vinde doar autoturisme electrice până în anul 2025.

Sursa: www.treehugger.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chişinău
6,05 °C
cer senin
Umiditate:52 %
Vint:1,35 m/s
Mon
4 °C
Tue
5 °C
Wed
5 °C
Thu
4 °C
Fri
2 °C

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 -0.0000
USD 17.7287 -0.0000
RON 4.1145 -0.0000
UAH 0.7258 -0.0000
RUB 0.2865 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău