Norvegia, pe cale să facă defrișările ILEGALE

  • 14 Iunie 2016 10:53
Norvegia, pe cale să facă defrișările ILEGALE

Norvegia este pe cale de a deveni prima țară care interzice total despăduririle, potrivit unui anunț al guvernului, care a dat asigurări că va pune în aplicare toate măsurile necesare în acest sens.

Achizițiile publice vor fi condiționate de interdicția de a interveni asupra mediului natural prin tăierile de copaci, acțiune care se încadrează într-o politică mai amplă, de conservare a pădurilor virgine la nivel global.

Parlamentul nu va mai autoriza contractele guvernamentale prin care companiile apelează la defrișări pentru realizarea anumitor proiecte. Mai mult decât atât, Norvegia nu va mai cumpăra produse provenite din exploatarea pădurilor tropicale sau în detrimentul acestora, cum ar fi esențele lemnoase exotice, soia sau uleiul de palmier – un ingredient folosit în majoritatea produselor alimentare industriale.

Organizațiile ecologiste au salutat deja inițiativa, legislația exactă urmând a fi elaborată în perioada imediat următoare. Anunțul a determinat ONG-urile să facă un apel internațional către toate țările care pot și ar trebui să se alăture acestei decizii, cu precădere Marea Britanie și Germania, alături de care Norvegia a susținut o declarație la summitul climatic de la New York din 2014 pe tema despăduririlor. Cele trei țări au afirmat în cadrul conferinței de acum doi ani că vor promova acțiuni care să încurajeze comerțul și economia bazate pe politici de protejare a pădurilor virgine.

În ciuda recentului anunț, Norvegia rămâne unul din marii producători de petrol și gaze și se bazează pe arderea de combustibili fosili, prin exploatarea vastelor resurse din Marea Nordului și Marea Barentz. Țara nordică face însă pași concreți în direcția promovării energiilor curate, un alt angajament luat în acest sens fiind acela de a vinde doar autoturisme electrice până în anul 2025.

Sursa: www.treehugger.com
Traducerea și adaptarea: Bianca Ioniță

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău