Nord Stream 2 este o 'chestiune complicată', admite Joe Biden

  • 16 Aprilie 2021 09:55
Nord Stream 2 este o 'chestiune complicată', admite Joe Biden

Președintele american Joe Biden și-a reiterat opoziția față de proiectul de gazoduct germano-rus Nord Stream 2, menționând că este vorba de o "chestiune complicată", relatează vineri dpa.

"Mă opun Nord Stream 2 de multă vreme", a amintit Biden joi seara.

Întrebat de ce controversatul proiect nu a fost afectat de recentele sancțiuni impuse Rusiei de Washington, Biden a răspuns că este "o chestiune complicată care îi afectează pe aliații noștri din Europa", adăugând că rămâne o problemă de actualitate.

Joe Biden este presat de Congres și mai ales de republicani să ia măsuri pentru a împiedica finalizarea conductei ce va aduce gaz din Rusia în Europa prin Marea Baltică și care este construită deja în proporție de 95%.

Potrivit Politico, Departamentul american al Justiției a dat undă verde luna trecută impunerii de sancțiuni companiei Nord Stream 2 AG, responsabilă de proiectarea, construirea și viitoarea operare a gazoductului, însă avizul în acest sens a fost retras în urma unor discuții interne.

Un înalt oficial a declarat pentru portalul citat că administrația SUA dorește să reconstruiască relațiile dintre Washington și Berlin, deteriorate în timpul fostului președinte Donald Trump, dar se confruntă cu presiuni din partea Congresului să impună sancțiuni.

După instalarea lui Biden la președinție, SUA au avertizat cu noi măsuri punitive împotriva Nord Stream 2. Singurele sancțiuni impuse până acum de Statele Unite vizează compania rusă KVT-RUS, care operează nava Fortuna, implicată în lucrările de instalare a conductei, aceste sancțiuni fiind stabilite în timpul lui Trump.

Oficialii americani susțin că Nord Stream 2, ce ar urma să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania, va face Europa prea dependentă de livrările de energie rusești, în timp ce susținătorii proiectului acuză Statele Unite că subminează conducta pentru a-și crește vânzările de gaz lichefiat în Europa.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău