Nopțile reci din timpul Euromaidanului de la Kiev au schimbat Europa pentru totdeauna, transmite Ursula von der Leyen

  • 21 Noiembrie 2023 19:38
Nopțile reci din timpul Euromaidanului de la Kiev au schimbat Europa pentru totdeauna, transmite Ursula von der Leyen

Nopțile reci din timpul Euromaidanului au schimbat Europa pentru totdeauna, iar astăzi este mai clar ca niciodată că viitorul Ucrainei este în UE, a fost mesajul transmis de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ocazia împlinirii a zece ani ”de demnitate, mândrie și luptă pentru libertate”.

”O întreagă națiune a ieșit în stradă și a vorbit pe o singură voce. Ați spus: Locul Ucrainei este în Europa. Iar viitorul nostru ne aparține. Și de aceea, poporul ucrainean s-a înfășurat în steaguri europene – sfidând lunetiștii și poliția mobilizată. Ați decis să fiți stăpânii propriului vostru viitor”, a amintit oficialul european, potrivit Calea Europeană.

De altfel, acesta a fost și motivul pentru care Putin a atacat Ucraina prin anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Cimeea și prin destabilizarea Donbasului, culminând cu agresiunea pe scară largă, în februarie 2022.

”Războiul Rusiei împotriva libertății Ucrainei a durat zece ani lungi. Nu numai pentru locuitorii din Crimeea și Donbass, ci și pentru atât de mulți ucraineni. Cum ar fi Roman Ratushnyi, care era încă în liceu când au început protestele. El a stat împotriva poliției Berkut în Maidan. Apoi, ca activist, s-a ridicat împotriva oligarhilor și a corupției. Și, în cele din urmă, Roman a stat împotriva trupelor rusești, plătind sacrificiul suprem pe câmpul de luptă. Dar visul său continuă să trăiască. Iar astăzi, Ucraina este mai aproape ca oricând de împlinirea acestui vis”, este convinsă Ursula von der Leyen.

Revoluția Demnității a fost declanșată de protestele din 21 noiembrie 2013, după decizia fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici de a se retrage dintr-un acord de asociere politică și economică cu UE. Rusia a denunțat revoluția ca fiind o ”lovitură de stat” favorizată de Occident și a folosit-o drept argument pentru a-și justifica acțiunea militară în Ucraina în 2014, conform Politico Europe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău