Nominalizări Premiul Nobel pentru Pace 2022. David Attenborough, disidenta belarusă Svetlana Țihanovskaia și OMS, pe lista cu propuneri

  • 01 Februarie 2022 16:00
Nominalizări Premiul Nobel pentru Pace 2022. David Attenborough, disidenta belarusă Svetlana Țihanovskaia și OMS, pe lista cu propuneri

Realizatorul TV David Attenborough, disidenta belarusă Svetlana Țihanovskaia și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt câteva din propunerile pentru Premiul Nobel pentru Pace pentru 2022, trecute marți în revistă de Reuters. Aceste nominalizări sunt susținute de parlamentarii norvegieni, care au fost de partea câștigătorilor și la ediții anterioare, precizează agenția.

Alte nominalizări sunt, conform unor anunțuri de ultim moment, Papa Francisc, guvernul de unitate națională din Myanmar și ministrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, scrie DIGI24.

Propunerile pot veni din partea a mii de oameni din lumea întreagă, de la parlamentari la foști laureați Nobel.

Comitetul Nobel din Norvegia, care decide câștigătorul, nu comentează nominalizările; în ultimii 50 de ani, nu s-a anunțat oficial cine sunt candidații acceptați sau respinși.

La 95 de ani, Attenborough este celebru pentru serialele sale de televiziune pe tema naturii. El a fost nominalizat alături de Platforma Politico-Științifică Interguvernamentală pentru Biodiversitate și Servicii pentru Ecosisteme (IPBES), care evaluează situația biodiversității în întreaga lume, spre uzul celor care decid politicile în domeniu. Lidera Partidului Verde din Norvegia, autoarea nominalizării, a declarat că propunerea este justificată de "eforturile lor de a informa despre diversitatea naturală a Pământului și de a o proteja - o cerință prealabilă pentru societățile durabile și pașnice".

Papa Francisc a fost nominalizat de fostul ministru pentru dezvoltare internațională Dag Inge Ulstein pentru contribuția la rezolvarea crizei climatice.

Șefa Partidului Liberal norvegian, Guri Melby, l-a desemnat drept candidat pe nistrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, pentru activitatea de evidențiere a problemelor climatice.

Directorul Institutului de Cercetări pentru Pace din Oslo, Henrik Urdal, a atras atenția că "nu există un consens științific privind rolul schimbărilor climatice ca generatoare de lupte violente". Reuters reamintește însă că Premiul Nobel pentru Pace a mai fost decernat unor activiști ecologiști, inclusiv kenyanul Wangari Maathai sau fostul vicepreședinte american Al Gore.

A fost nominalizată din nou Organizația Mondială a Sănătății, ținându-se cont de preocuparea generală privind pandemia de coronavirus și rolul OMS în combaterea acesteia.

Guvernul din umbră format anul trecut de opozanții din Myanmar, ca formă de rezistență împotriva guvernului militar instalat la putere după un puci, este și el pe listă. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost arestată după lovitura de stat.

Lidera opoziției belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a fost nominalizată a doua oară consecutiv pentru "activitatea curajoasă, neobosită și pașnică".

Printre propunerile dezvăluite de parlamentari norvegieni se mai numără dizidentul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare; Curtea Penală Internațională de la Haga; organizația WikiLeaks și Chelsea Manning; NATO; activista iraniană pentru drepturile omului Masih Alinejad; organizația umanitară CARE; Consiliul Arctic - forum interguvernamental pentru cooperarea între țările din zona arctică.

Procedura de nominalizare s-a încheiat luni și nu implică susținerea Comitetului Nobel.

Laureatul pentru 2022 urmează să fie anunțat în octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău