NOI ȘI EUROPA | Cum se vor schimba relațiile dintre UE și SUA, după victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din America

  • 30 Noiembrie 2020 16:30
0%
00:00:00
00:00:00

Uniunea Europeană a fost destul de bucuroasă de rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA. Mai mult, există speranța că politica externă a Statele Unite urmează să se schimbe odată cu venirea unui nou președinte în Casa Albă. Inclusiv, pentru că Europa a cam obosit de Donald Trump, de abordările sale tranzacționale față de politica externă a Statelor Unite, dar și de abordările neprofesioniste și reacționare ale acestuia. Opinia a fost exprimată de analistul asociat al Institutului German pentru Afaceri Internaționale și Securitate de la Berlin, Dumitru Mînzărari.

Există foarte multe speranțe în Uniunea Europeană că noul președinte al Statelor Unite va depune eforturi să consolideze dreptul internațional, instituțiile internaționale, care au fost supuse unor presiuni foarte puternice în timpul președinției Trump. Există așteptări că SUA se vor întoarce în Organizația Mondială a Sănătății (OMS), că vor reveni în procesul de negocieri cu Iranul, că vor lua măsuri mai pragmatice și mai eficiente în relația cu Rusia pe controlul armamentului nuclear. Există speranța  vor fi revizuite  abordările lui Donald Trump. Și cred că parțial așa va fi. Însă experții indică că din cauza că Senatul va avea o influență a Partidului Republican destul de puternic, noul președinte va urma să negocieze cu republicanii, fapt ce va slăbi eforturile sale inițiale. Joe Biden va trebui să ia în calcul niște doleanțe conservative privind politica externă a SUA”, a opinat Dumitru Mînzărari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău