Noi proteste violente în Georgia. Mii de oameni s-au adunat la Tbilisi purtând steaguri georgiene și ale Uniunii Europene și strigând „Nu legii rusești”

  • 09 Martie 2023 08:35
Noi proteste violente în Georgia. Mii de oameni s-au adunat la Tbilisi purtând steaguri georgiene și ale Uniunii Europene și strigând „Nu legii rusești”

Mii de persoane au protestat și miercuri în capitala georgiană Tbilisi, adunându-se în fața parlamentului împotriva unei legi privind „agenții străini”, despre care criticii spun că semnalează o schimbare autoritară, scrie Reuters.

La lăsarea serii, poliția a folosit tunuri cu apă și grenade pentru a respinge câteva zeci de persoane după ce acestea au spart o barieră metalică ridicată la o anumită distanță de parlament, scrie G4Media.

Marți, legislatorii au adoptat în primă lectură legea, care impune ca orice organizație care primește peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin”, în caz contrar fiind pasibilă de amenzi substanțiale.

Partidul de guvernământ – Visul Georgian – spune că aceasta este inspirată din legislația americană care datează din anii 1930. Criticii, inclusiv președintele Salome Zourabicivili, spun că amintește de o lege rusă pe care Kremlinul a folosit-o pe scară largă pentru a reprima disidența și ar putea afecta șansele Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.

În ciocnirile violente de marți seara, protestatarii au aruncat cu bombe cu benzină și pietre în poliție, care a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. Ministerul de Interne a declarat că 77 de persoane au fost reținute.

Protestele au reînceput miercuri după-amiază cu un marș pe bulevardul central Rustaveli pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, care este o sărbătoare publică.

„Acum este (un) moment în care suntem atacați direct de către guvern”, a declarat jurnalistul Mikheil Gvadzabia, în vârstă de 24 de ani. „Este foarte clar că din ce în ce mai mulți oameni își dau seama că acest lucru este înfricoșător și că ar trebui să lupte pentru viitorul lor.”

Mii de persoane s-au adunat în fața parlamentului la lăsarea serii, purtând steaguri georgiene și ale Uniunii Europene și strigând „Nu legii rusești”.

Reporterii Reuters au auzit imnurile georgian, ucrainean și al UE în timp ce mulțimea s-a revărsat pe strada din fața parlamentului, blocând traficul.

„Nu putem lăsa ca țara noastră să devină pro-rusă sau un stat rusesc, sau nedemocratică. Nu avem altă alegere: Georgia este fie democratică, fie nu există Georgia. Vom învinge”, a declarat Vakhtang Berikashvili, un inginer de software în vârstă de 33 de ani.

Imagini de la proteste mai mici în orașul Batumi, a doua stațiune balneară de la Marea Neagră, a doua ca mărime din Georgia, au fost, de asemenea, distribuite online.

Problema a adâncit o ruptură între Visul Georgian, care conduce guvernul și are majoritatea parlamentară, și Zourabicivili, o proeuropeană care s-a îndepărtat de partid de când a fost aleasă cu sprijinul acestuia în 2018.

Ea i-a susținut pe protestatari, afirmând marți că legislatorii care au votat pentru proiect au încălcat Constituția. De asemenea, ea s-a angajat să se opună prin veto proiectului de lege dacă acesta va ajunge pe biroul ei, deși parlamentul poate trece peste ea.

Criticii spun că Visul Georgian este prea apropiat de Rusia și că a dus țara într-o direcție mai represivă în ultimii ani. Societatea georgiană este puternic anti-Moscova, în urma unor ani de conflicte legate de statutul a două regiuni separatiste susținute de Rusia, care s-au transformat într-un scurt război în 2008.

Comisia Helsinki din SUA, o agenție guvernamentală care monitorizează drepturile în Europa, a calificat proiectul de lege drept un „atac la adresa democrației în curs de slăbire a țării”, care reflectă influența crescândă a Moscovei la Tbilisi”.

Președintele Visului Georgian, Irakli Kobakhidze, a declarat miercuri că legea va ajuta la eliminarea celor care lucrează împotriva intereselor țării și a puternicei Biserici Ortodoxe Georgiene. El a criticat „opoziția radicală” din Georgia pentru că a incitat protestatarii să comită „violențe fără precedent” în timpul mitingurilor de marți, potrivit agențiilor de presă georgiene.

Mai mulți oficiali UE și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea. Anul trecut, Bruxelles-ul a respins încercările Georgiei de a deveni țară candidată la aderarea la UE, afirmând că trebuie să accelereze reformele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău