Noi prețuri la carburanți! Benzina și motorina se vor ieftini, dar gazul se va scumpi de mâine (Mold-street)

  • 01 Iulie 2021 16:03
Noi prețuri la carburanți! Benzina și motorina se vor ieftini, dar gazul se va scumpi de mâine (Mold-street)

Potrivit estimărilor făcute deja de unii operatori de pe piață prețurile la motorină și benzina A95 ar putea să scadă de mâine 2 iulie, ora 00.01, cu 30-70 de bani pentru un litru, în dependență de operator. În același timp gazul lichefiat se va scumpi cu 20-50 de bani pentru un litru, scrie mold-street.com. Estimările au fost făcut în conteztul în care a intrat în vigoare Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14 iunie 2021.

Potrivit sursei citate, specialiștii avertizează că valorile indicative stabilite de ANRE în bază Metodologiei controversate, elaborate în baza unei legi proaste, ar putea avea ca efect apariția unui deficit de carburanți pe piață, ca urmare a faptului că firmele nu vor fi interesate să vândă carburanți în pierdere. Or costurile stabilite de ANRE nu acoperă cheltuielile reale. Efectul ar putea fi distrugerea micilor afaceri de pe piață, respectiv la monopolizarea ei.

De notat că de la începutul anului prețurile de import ale carburanților cu 41-57%, în dependență de produs. Totodată pe piața internațională prețul petrolului continuă să crească și se menține în ultimele 5 zile la cotații de 75-76 de dolari barilul, cu circa 48% mai mult decât era la începutul anului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău