Noi membri CEC – gata pentru a fi numiți. Stamate: Vor fi imparțiali

  • 07 Septembrie 2021 08:13
Noi membri CEC – gata pentru a fi numiți. Stamate: Vor fi imparțiali

Numirea de către Parlament a noii componențe a Comisiei Electorale Centrale este pe ultima sută de metri. Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a selectat mai multe CV-uri, iar dosarele pretendenților la funcția de membri CEC, au fost trimise SIS, ANI și CNA pentru a obține avizele necesare aprobării lor. Șefa Comisiei, Olesea Stamate, dă asigurări că membrii CEC propuși de fracțiunea PAS din Parlament sunt profesioniști și integri, notează IPN

Președintele comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului spune că la următoarele ședințe ale Parlamentului va fi aprobată noua componență a Comisiei Electorale Centrale. Din cei 9 membri ai CEC, 5 vor fi delegați de fracțiunea PAS din Parlament.

„Am colectat un număr de CV-uri, sunt oameni din diverse domenii. Oameni care au lucrat sau lucrează în cadrul Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai societății civile, experți în domeniul electoral. Din toate CV-urile au fost preselectați unii candidați care vor fi discutați în cadrul fracțiunii PAS, așteptăm avizul instituțiilor de resort, este vorba de SIS, CNA și ANI, după ce primim avizele se pronunță Comisia și-i propune plenului spre aprobare”, a spus Olesea Stamate, în cadrul emisiunii  „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.  

Olesea Stamate spune că nu poate fi vorba despre politizarea instituției electorale, chiar dacă membrii delegați de PAS vor deține majoritatea în cadrul Comisiei. Potrivit lui Stamate, experiența fostei componențe CEC, care este condusă de un exponent PAS, demonstrează că formațiunea nu pune presiune pe persoanele pe care le deleagă în anumite funcții.

„Luați ca exemplu numirile anterioare de la CEC, acele persoane propuse de PAS nu că nu ne ascultau, dar acțiunile lor veneau în contradicție cu legislația. Atât timp cât avem garanțiile legale de independență a acestor membri, ei nu ar trebui să se simtă loiali sau obedienți partidului care i-a delegat. După ce veți vedea cine sunt membri delegați de PAS nu vor mai exista obiecții privind profesionalismul sau imparțialitatea membrilor CEC”, a mai Olesea Stamate.

Potrivit legii, membrii CEC sunt numiți de către Parlament cu votul majorității deputaților. Din cei 9 membri ai CEC, unul este propus de președintele țării, iar 8 membrii sunt propuși de Parlament în funcție de numărul de mandate pe care îl deține fiecare fracțiune parlamentară. În condițiile actualei legislaturi, 5 membri vor fi propuși de PAS, iar 3 membri vor fi reprezentanți ai opoziției parlamentare. Mandatul actualei componențe CEC a expirat în luna iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău