Noi mecanisme de calculare a pensiei intră în vigoare de la 1 aprilie

  • 17 Martie 2017 07:34
0%
00:00:00
00:00:00

De la 1 aprilie 2017 vor intra în vigoare noile mecanisme de calculare a pensiei, atât pentru cei care deja s-au pensionat, cât și pentru cei care urmează să se pensioneze după această dată.

Autoritățile promit că pensiile mai multor categorii de pensionari urmează să crească, prin trei mecanisme – de indexare, de valorizare și de recalculare. Resursele financiare pentru aceste noi cheltuieli vor fi alocate din contul majorării treptate a vârstei de pensionare și din eliminarea categoriilor privilegiate de pensionari. Cu toate acestea, sistemul de asigurări sociale rămâne unul vulnerabil, deoarece bugetul acestuia nu este acoperit pe deplin din contribuții și trebuie suplimentat de la bugetul de stat. 

Pentru aproximativ 84 de mii de pensionari care și-au stabilit pensia între anii 2001 și 2008, de la 1 aprilie se va face valorizarea acestor plăți, adică ajustarea venitului impozabil în baza căruia se calculau pensiile în trecut, la creșterea de 100% a salariului mediu pe economie. Pensiile vor crește cu 5-30 la sută, în funcție de venituri și de numărul anilor care vor fi valorizați, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș. Acest mecanism li se va aplica, treptat, și celorlați pensionari, în următorii ani. De asemenea, de la 1 aprilie se va produce indexarea pensiilor cu 6,8 la sută. Anul acesta, însă, indexarea se va face numai în baza inflației, nu și a salariului mediu pentru anul precedent, a subliniat Stela Grigoraș.

„De la 1 aprilie 2017,  indexarea se face în baza unui singur indicator – a inflației. Anume indicele prețului de consum arată care este inflația în Republica Moldova”, a declarat Stela Grigoraș.

Vice-președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc a explicat pentru Radio Chișinău, că această nouă formulă de indexare nu îi avantajează pe toți pensionarii.

„Anterior formula de calcul era alta, fiind că se lua în considerare și salariul mediu pe anul precedent, și inflația pe anul precedent. Dacă ar fi fost acești doi indicatori, indexarea ar fi fost de cel puțin 8,3 la sută, și nu 6,8 cum s-a stabilit.

- Cei de la minister explică faptul că acest lucru se compensează prin acest mecanism de valorizare.

Da, dar valorizarea nu se face pentru toți, dar pentru 80 de mii de persoane care s-au pensionat în anii 2001-2008.”

Un nou mecanism este și cel de recalculare a pensiilor, prin care acestea vor fi ajustate la veniturile obținute de către pensionarii care aleg să muncească și după stabilirea pensiei. Acest lucru se va face periodic, la cererea pensionarului. De recalculare vor putea beneficia, însă, numai cei care se vor pensiona după 1 aprilie 2017, fapt ce îi nemulțumește pe sindicaliști, după cum susține Sergiu Sainciuc.

„Recalcularea pensiilor, pe care sindicatele au solicitat-o, parcă e un lucru foarte bun, însă se va aplica doar pentru noii pensionari, care se vor pensiona din 1 aprilie 2017. Dar toți ceilalți 156 de mii de pensionari care la momentul adoptării legii activau în câmpul muncii nu vor avea dreptul de recalculare a pensiei. O să avem un număr foarte mare de pensionari care nu vor beneficia nici de recalcularea pensiei, nici de valorizarea pensiei și indexarea se va face doar în baza formulei noi”, a declarat Sergiu Sainciuc.

Pensia urmează să fie calculată, începând cu aceeași dată de 1 aprilie, după o nouă formulă, care ar produce o rată de înlocuire a salariului de 40 la sută, în funcție de venitul asigurat și stagiul de cotizare. Astfel, pensia medie ar urma să crească de la aproximativ 1000 de lei, la 1500. De asemenea, pensia minimă va fi racordată la venitul lunar minim garantat la 961 lei, aprobat de guvern pentru 2017 și va fi și indexată, adică ar urma să se majoreze cu 21 la sută, au mai spus reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău