Noi măsuri pentru protejarea și valorificarea Rezervației „Orheiul Vechi”

  • 31 Mai 2016 16:27
Noi măsuri pentru protejarea și valorificarea Rezervației „Orheiul Vechi”

Noi măsuri, dedicate reabilitării, protejării și valorificării Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” au fost aprobate la ședința Guvernului de marți, 31 mai.

Conform actului normativ, Ministerul Culturii va elabora și promova, pe parcursul anului curent, măsuri de restaurare, conservare și valorificare a rezervației, de amenajare a teritoriului acesteia și a zonei de protecție, transmite IPN.

Totodată, urmează să fie analizate condițiile de exploatare și protejare de către comunitatea monahală din Butuceni a obiectelor turistice: Biserica Nașterea Maicii Domnului, Schitul rupestru „Peștera” și spațiul cetății getice „Butuceni”, înscrise în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Vor fi întreprinse acțiuni  de reformare a managementului Rezervației, precum și de dezvoltare a turismului în regiune.

Documentul mai prevede că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, în cooperare cu administrația publică locală și instituțiile de resort, pe parcursul anului 2016, va propune spre implementare proiectul de reparație a drumului local pe sectorul Butuceni – Mășcăuți.

Guvernul recomandă autorităților publice locale să coopereze cu administrația Rezervației în vederea elaborării și punerii în aplicare a Planului de amenajare a teritoriului din regiune, să încurajeze revitalizarea meșteșugurilor, obiceiurilor și tradițiilor populare, să promoveze produsele ecologice și dezvoltarea turismului cultural-ecologic.

Rezervația „Orheiul Vechi” reprezintă un sistem de peisaje culturale și naturale unice pe plan mondial și de o importanță deosebită pentru Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău