Noi majorări de accize la țigări și carburanți

  • 19 Noiembrie 2013 14:21
Noi majorări de accize la țigări și carburanți

Guvernul susține că majorarea accizelor la carburanți nu va duce la majorarea prețului acestora, deoarece în prezent profitul companiilor este cel mai mare din regiune.

Pentru anul 2014 autoritățile își propun să majoreze accizele la țigări, unele băuturi alcoolice, precum și la carburanți, potrivit proiectului politicii bugetar-fiscale, discutate astăzi în cadrul unor consultări organizate de Parlament, la care participă și reprezentanți ai mediului de afaceri. Oamenii de afaceri cer facilități mai mari pentru micile întreprinderi, dar și pentru agricultură.
 
Guvernul propune majorarea cu 1% a cotei pentru polița de asigurara medicală, dintre care 0,5%  să fie achitate de angajat și alte 0,5% de angajator. Executivul se pronunță și pentru TVA de 8% la producția agricolă și zahăr. De asemenea, vor fi majorate scutirile persoanelor fizice la achitarea impozitului pe venit.
 
Cabinetul de miniștri mai optează pentru majorarea accizelor la țigări de la 45 lei plus 24% pentru o mie de bucăți în prezent, la 50 lei plus 31% începând cu 2014. Până în 2025, accizele la țigări ar putea ajunge la 1500 de lei pentru o mie de bucăți. Accizele la unele băuturi alcoolice vor fi majorate cu aproape 5%, în corelare cu rata inflației, iar la carburanți cu 9%. Președintele comisiei pentru Buget și Finanțe a Parlamentului, Veaceslav Ioniță, susține că majorarea accizelor la carburanți nu va duce la scumpirea acestora.
 
Reprezentanții mediului de afaceri au salutat organizarea acestor consultări, dar au avut mai multe obiecții față de proeictul politicii bugetar-fiscale. Proiectul respectiv nu rezolvă problemele pe care le întâmpină mediul de afaceri, potrivit vicepreședintelui Confederației Naționale a Patronatului, Alexandru Slusari.
 
În același timp, președintele Asociației Micului Bisiness, Eugen Roșcovan, a cerut facilități mai mari pentru micile întreprinderi.
 
Proiectul politicii bugetar-fiscale urmează să fie aprobat în cel mult două săptămâni de către guvern, după care să fie transmis Parlamentului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,17 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău