Noi drepturi pentru angajații din țările UE. Părinții cu copii mici pot cere program flexibil de lucru

  • 02 August 2022 19:05
Noi drepturi pentru angajații din țările UE. Părinții cu copii mici pot cere program flexibil de lucru

Toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, trebuie să aplice, începând de marți, normele instituite la nivelul UE pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, adoptate în 2019, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Noile norme stabilesc standarde minime privind concediile angajaților cu copii mici, precum dreptul de a cere un program flexibil de lucru.

Uniunea Europeană prevede noi norme pentru a îmbunătăți echilibrul între viața persoanlă și profesională a părinților și îngrijitorilor.

Normele stabilesc standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului și concediul de îngrijitor, precum și drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, care vor ajuta persoanele în cauză să își continue atât cariera, cât și viața de familie fără a sacrifica una dintre acestea în favoarea celeilalte.

Adăugându-se drepturilor deja existente în ceea ce privește concediul de maternitate, noile drepturi au fost obținute în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale, iar introducerea lor este un pas esențial către construirea unei Uniuni a egalității, transmite Comisia Europeană, potrivit Agerpres.

Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată urmărește să sporească participarea femeilor pe piața forței de muncă și utilizarea concediilor din motive familiale și a formulelor flexibile de lucru.

În ansamblul UE, rata de ocupare în rândul femeilor este cu 10,8% mai mică decât cea din rândul bărbaților.

În plus, doar 6% dintre femeile cu responsabilități familiale lucrează, comparativ cu 81% dintre bărbații cu aceleași responsabilități. Directiva le oferă lucrătorilor perioade de concediu pentru a se ocupa de membrii familiei care au nevoie de sprijin și garantează, în general, că părinții și îngrijitorii își pot concilia viața profesională cu cea de familie.

Statele membre au avut obligația de a transpune directiva în legislația națională până marți, 2 august. Ca etapă următoare, Comisia va evalua exhaustivitatea și conformitatea măsurilor naționale notificate de fiecare stat membru și va lua măsuri dacă este necesar.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău