Noi directive de cooperare între Poliția de Frontieră și EUROPOL

  • 19 Aprilie 2023 13:04
Noi directive de cooperare între Poliția de Frontieră și EUROPOL

Marți, 18 aprilie, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi a avut o întrevedere cu Directorul Executiv Adjunct al EUROPOL, Jean-Phillippe Lecouffe, transmite border.gov.md.

În discuții părțile au punctat despre cooperarea eficientă între instituții, totodată, ambele părți au subliniat despre efectele crizei regionale, cauzată de agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care necesită noi mecanisme de conlucrare, în special o abordare integrată a tuturor proceselor conexe combaterii criminalității transfrontaliere. 

Rosian Vasiloi a remarcat cooperarea excelentă cu Agenția FRONTEX în domeniul securității frontaliere, menționând că pentru fortificarea și mai puternică a securității Republicii Moldova este necesară de a integra resursele EUROPOL în combaterea fenomenelor de risc.

În acest context, părțile au agreat amplasarea la sediul Poliției de Frontieră a unui grup de ofițeri din cadrul EUROPOL care vor facilita schimbul de informații între instituții. Suplimentar, ofițerii EUROPOL vor fi implicați și în activitatea Poliției de Frontieră în punctele de trecere a frontierei de stat, inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău unde vor acorda sprijin ofițerilor Poliției de Frontieră în realizarea sarcinilor de serviciu privind combaterea fenomenelor criminale.

Totodată, șeful Poliției de Frontieră a reiterat faptul că experiența în gestionarea situației de criză de după data de 24 Februarie și combaterea amenințărilor hibride, care au urmat, a arătat clar necesită implicarea tuturor actorilor naționali și internaționali în combaterea factorilor de risc. 

În acest context, pe lângă fortificarea cooperării bilaterale urmează să fie consolidat și formatul de cooperare Poliția de Frontieră, Poliția Națională și Agențiile UE FRONTEX și EUROPOL pentru a putea realiza la maxim punctele forte ale tuturor instituțiilor.

Părțile au agreat că vor lucra în comun pentru a transpune discuțiile purtate în mecanisme concrete de cooperare atât în format bilateral, cât și patrulateral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău