Noi detalii referitor la finalizarea construcției gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău

  • 01 August 2020 10:30
Noi detalii referitor la finalizarea construcției gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău

Implementatorii proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău au inițiat procedurile de recepție a lucrărilor magistralei de gaze Ungheni-Chișinău.

Totodată, împreună cu specialiștii Agenției pentru Supravegherea Tehnică, sunt desfășurate o serie de verificări tehnice. Precizările au fost făcute pentru IPN de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, în contextul în care la sfârșitul lunii mai, SRL „Eurotransgaz” anunța că gazoductul Ungheni-Chișinău va fi finalizat până la 1 august anul curent.

MEI precizează că lansarea oficială a gazoductului Ungheni-Chișinău va avea loc imediat cum va permite situația epidemiologică din țară. Informațiile despre locul și data lansării vor fi comunicate suplimentar.

În conformitate cu asigurările primite din partea reprezentanților investitorului, la această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare și reglare gaze de la Gherăești, din 1 ianuarie 2021 va fi posibilă transportarea în Republica Moldova a unui volum de patru milioane de metri cubi de gaze pe zi, iar din 1 octombrie 2021 – a unui volum de până la șase milioane de metir cubi de gaze pe zi.

Republica Moldova a transpus Pachetul Energetic III al UE. Acesta prevede liberalizarea pieței gazelor naturale, accesul nediscriminatoriu al părții terțe la rețelele de transport al gazelor naturale, separarea efectivă a operatorului sistemului de transport de furnizor, asigurarea dreptului de a schimba furnizorul de către consumatori etc.

Astfel, în conformitate cu actele normative în vigoare sunt create condițiile necesare funcționării unei piețe liberalizate a gazelor naturale. Gazul ce urmează a fi livrat prin conducta de transport gaze naturale Iași-Ungheni-Chișinău va putea fi comercializat consumatorilor finali inclusiv prin rețelele existente de transport și distribuție a gazelor naturale, care sunt gestionate de către SA „Moldovagaz”.

Potivit MEI, funcționarea și utilizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău va contribui la asigurarea unei piețe competitive a gazelor naturale în Republica Moldova.

Interconectarea Republicii Moldova cu sistemul de gaze naturale din România este o prioritate pe agenda de securitate energetică a țării. Diversificarea căilor de acces cu surse alternative de resurse energetice va avea un impact pozitiv direct asupra populației prin creșterea securității energetice a țării și asigurarea accesului la piețele libere și concurențiale de gaze naturale.

Gazoductul Ungheni-Chișinău a presupus construcția unei conducte de transport de gaze naturale în lungime de 120 km cu trei stații de predare a gazelor naturale, una în Ungheni și două în Chișinău, dar și dotarea centrului de dispecerat și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport de gaze naturale pe ruta Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Prima etapă, construcția gazoductului Iași-Ungheni, a fost finalizată în iulie 2014.


 
 
 
   
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău