Noi detalii privind dosarul în care Plahotniuc este cercetat pentru spălare de bani (ZdG)

  • 28 Aprilie 2020 16:35
Noi detalii privind dosarul în care Plahotniuc este cercetat pentru spălare de bani (ZdG)

Interpol nu l-a anunțat încă pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională, iar șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, dă asigurări că investigațiile în dosarul de spălare de bani în care figurează fostul lider al PDM sunt în desfășurare, se arată într-un material realizat de Ziarul de Gardă.

Potrivit sursei citate, deputatul Lilian Carp  a făcut publice noi detalii despre dosarul în care fostul democrat este vizat. El a afirmat că, în urma investigării traseelor mijloacelor financiare care au ajuns în proprietatea lui Plahotniuc, în dosar au apărut două companii nerezidente, pe care fostul lider al PDM le-a indicat abia în declarația sa de avere și interese din timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2019.

Deputatul Lilian Carp menționează că potrivit materialelor cauzei penale în care este vizat Vladimir Plahotniuc, acesta ar fi primit, în perioada 17.12.2016 – 14.06.2019, mijloace financiare în valoare de aproximativ 9,553 442 euro, în calitate de împrumut, dividende și repartizarea beneficiului de la companiile nerezidente „Vanguard International” LTD și „Vanguard International Group” LTD.

Până în prezent, procurori nu au menționat că „Vanguard International” LTD și „Vanguard International Group” LTD ar fi fost implicate în schema infracțională investigată. În acest context, Ziarul de Gardă a solicitat Procuraturii o reacție cu privire la informațiile publicate de către deputatul Lilian Carp. În răspunsul recepționat, reprezentanții Procuraturii menționează că „aceasta este o presupunere în curs de verificare în cadrul urmăririi penale”:

„Banii pe conturile companiilor „Vanguard” afiliate lui Vladimir Plahotniuc au parvenit din conturile unui grup de entități offshore din Hong Kong care deservesc mai mulți agenți economici din diferite jurisdicții. SRL „Bass Systems” la fel, a avut tranzacții financiare cu companiile din Hong Kong. Pe cale de consecință, au fost expediate cereri de asistență juridică internațională în Hong Kong, EAU și Singapore pentru stabilirea scopului relațiilor financiare între toate aceste companii, temeinicia și legalitatea tranzacțiilor efectuate in conturile aferente, precum și identificarea beneficiarilor efectivi și a persoanelor responsabile de aceste acțiuni”, precizează Procuratura Anticorupție, la solicitarea ZdG.

 Citiți materialul integral pe Ziarul de Gardă

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău