Noi detalii în cadrul comisiei de anchetă privind dosarul „Laundromat”: 37 avertismente scrise și 18 amenzi în valoare de 2 milioane de lei efectuate de BNM în adresa băncii implicate

  • 14 Ianuarie 2021 18:15
Noi detalii în cadrul comisiei de anchetă privind dosarul „Laundromat”: 37 avertismente scrise și 18 amenzi în valoare de 2 milioane de lei efectuate de BNM în adresa băncii implicate

37 de avertismente în scris și 18 amenzi, în valoare totală de 2 milioane de lei au fost efectuate de BNM în adresa băncii implicate în Laundromatul Rusesc. Potrivit unui comunicat al Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a peste 50 de miliarde de dolari, în cadrul audierilor de astăzi au prezentat informații prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu și șeful-adjunct al direcției Combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului, Andrei Burciu.

Președinta comisiei, Inga Grigoriu a solicitat Procuraturii Generale să prezinte o serie de rapoarte și concluzii, în condițiile în care BNM susține că a sesizat de mai multe ori organele de drept privind o serie de tranzacții dubioase.

Urmează ca în luna aprilie Comisia să vină cu un raport în care se va indica factorul normativ legislativ modificat în vederea vulnerabilizării legilor ce vizează spălarea banilor. Totodată, vor fi înaintate propuneri legislative în cadrul raportului, dat fiind faptul că comisia și-a asumat rolul de a elucida toate circumstanțele în cazul dosarului „Laundromat”, mai menționează sursa citată.

„Au mai apărut un șir de întrebări în urma răspunsurilor primite în scris. Vrem să înțelegem aspectul legal, acțiunile instituțiilor responsabile, dar și inacțiunile. Este important să decidem cu ce propuneri să venim, noi membrii comisiei, dar și responsabilii încadrați în procesul de anchetă, astfel ca aceste operațiuni, tranzacții dubioase să nu se mai repete”, a declarat Inga Grigoriu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău